EFZG Tips & Tricks

7 savjeta za učenje matematičkih kolegija


David Rey Hudeček
31/05/2021
Vrijeme čitanja: 3 min

Velik broj studenata EFZG-a izjašnjava se kao anti-matematičari. Matematika se koristi na dnevnoj bazi, a većina kolegija uključuje neku razinu matematike. Matematički kolegiji se ne mogu savladati na isti način kao i oni teorijski i zato smo ti pripremili tehnike za lakše učenje matematike i sličnih kolegija!


    Najviši oblik misli je u matematici.  Platon  


1. Vježba, vježba & još vježbe 

Nemoguće je matematiku učiti čitanjem i slušanjem. Moraš zasukati rukave i sam krenuti u rješavanje matematičkih zadataka! Što više vježbaš i sam dolaziš do točnih rješenja, to bolje. 

Zadaci su rješivi na različite načine i zato je bitno da ih rješavaš sam kako bi naučio na koji način pristupiti problemu, a ujedno i uštedio vrijeme na ispitu.

Istraživanje Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU) dokazalo je da ne postoj the gene 🧬 za matematiku. Ako fakat želiš biti dobar u matematici, moraš puno vježbati. 🏋️‍♂️

2. Shvati svoje pogreške 🤔

Obrati pozornost na pogreške koje si napravio u postupku rješavanja. Važno je da razumiješ gdje je greška i da dodatno provježbaš korake na kojima si pogriješio kako bi izbjegao istu pogrešku u budućnosti.

3. Nemoj učiti šablonski 📜

Ne pokušavaj napamet učiti korake rješavanja zadataka. To je kontraproduktivno, jer je bit da shvatiš logiku zadatka. Jedino ćeš na taj način znati riješiti zadatak različit od onog kojeg si vježbao.                       

 ,,Matematika je, na svoj način, poezija ideja logike.''  - Albert Einstein

4. Ne preskači problem 🦘

Kad zapneš rješavajući dio zadatka i ne možeš prijeći na sljedeću fazu, nemoj samo pogledati u rješenja i nastaviti dalje. 

👴 Einstein to nikad ne bi napravio. 

U ovom trenutku neznanja zastani, provedi malo vremena razmišljajući o problemu te pokušavajući razumjeti proces rješavanja problema. Nakon toga opet riješi zadatak isponova.

ZAPAMTI: Matematika zahtijeva vrijeme i strpljenje za svladavanje.

5. Pripremi se za učenje 🧰

Matematika za svladavanje zahtijeva više koncentracije od bilo kojeg drugog kolegija, zato je potrebno da svoj prostor za učenje očistiš od eventualnih distrakcija. Predlažemo ti da odložiš mobitel u ladicu (uključi bešumno!), makneš grickalice i da učiš u urednom prostoru u kojem se osjećaš ugodno.

Povezano: 5 navika koje te sprječavaju u uspješnom učenju

💡 Fun factUčenje uz glazbu preporučljivo je prilikom učenja predmeta matematičke prirode. Zašto? Pročitaj ovdje.

6. Izradi svoj matematički pojmovnik 🗃️

Matematika ima apstraktnu terminologiju s kojom ćeš se susretati često tijekom studiranja. Predlažemo ti da izradiš svoj pojmovnik, npr. u obliku Flashcardsa s osnovnom terminologijom i definicijama koje moraš znati. 

7. Primjenjuj matematiku na probleme stvarnog svijeta 🗺️

Matematika se čini jako apstraktna, ali često je primjenjiva u svakodnevnom životu. Vjerojatnost se, primjerice, možeš koristiti kako bi predvidio ishod nekog događaja ili kad određuješ želiš li riskirati ili ne, kockati se ili ne... 


Nadamo se da smo ti pomogli i da ćeš uz ove savjete samopouzdano krenuti u rat protiv Matke! ⚔️ 


Ako misliš da nemaš nikakve šanse u tom ratu 🥴, bez brige! 👇



UPIŠI INSTRUKCIJE












Povezani postovi

Štreberaj na TikTok-u [nagradna igra]

SUPER ŠTREBER | 1 MIN ČITANJA

Poslovne financije & Investicijska analiza

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Zbog motivacije si upisao faks. Zbog discipline ćeš ga završiti.

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari