EFZG Tips & Tricks

7 savjeta za učenje matematičkih kolegija


David Rey Hudeček
12/10/2018
Vrijeme čitanja: 3 min

Velik broj studenata EFZG-a izjašnjava se kao anti-matematičari. Matematika se koristi na dnevnoj bazi, a većina kolegija uključuje neku razinu matematike. Matematički kolegiji se ne mogu savladati na isti način kao i oni teorijski i zato smo ti pripremili tehnike za lakše učenje matematike i sličnih kolegija!


    Najviši oblik misli je u matematici.  Platon  

1. Vježba, vježba & još vježbe

Nemoguće je matematiku učiti čitanjem i slušanjem. Moraš zasukati rukave i sam krenuti u rješavanje matematičkih zadataka. Što više vježbaš i sam dolaziš do točnih rješenja, to bolje. Zadaci su rješivi na različite načine zato je bitno da ih rješavaš sam kako bi naučio na koji način pristupiti problemu, a ujedno i uštedio vrijeme na ispitu. Muči te matematika? Nemaš problema, nama je to dječja igra. Prijavi se na naše instrukcije i položi matematiku bez muke. Istraživanje Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU) dokazalo je da ne postoj the gene za matematiku. Ako zaista želiš biti dobar u matematici, moraš je puno vježbati.Prirodni talent ne odrađuje posao za nikoga, čak i najveći matematičari do uspjeha dolaze vježbom.

2. Shvati svoje pogreške

Obrati pozornost na pogreške koje si napravio u postupku rješavanja. Važno je da razumiješ gdje je greška i da dodatno provježbaš korake na kojima si pogriješio kako bi izbjegao istu pogrešku u budućnosti.


3. Nemoj učiti šablonski

Ne pokušavaj napamet učiti korake rješavanja zadataka. To je kontraproduktivno, jer je bit da shvatiš logiku zadatka. Jedino ćeš na taj način znati riješiti zadatak različit od onog kojeg si vježbao.                             ,,Matematika je, na svoj način, poezija ideja logike.''Albert Einstein

4. Ne preskači problem

Kad zapneš rješavajući dio zadatka i ne možeš prijeći na sljedeću fazu, nemoj samo pogledati u rješenja i nastaviti dalje. Einstein to nikad ne bi napravio. U ovom trenutku neznanja zastani, provedi malo vremena razmišljajući o problemu te pokušavajući razumjeti proces rješavanja problema. Nakon toga opet riješi zadatak isponova. ZAPAMTI:Matematika zahtijeva vrijeme i strpljenje za svladavanje.

5. Pripremi se za učenje

Matematika za svladavanje zahtijeva više koncentracije od bilo kojeg drugog kolegija, zato je potrebno da svoj prostor za učenje očistiš od eventualnih distrakcija. Predlažemo ti da odložiš mobitel u ladicu (uključi bešumno!), makneš grickalice i da učiš u urednom prostoru u kojem se osjećaš ugodno.

Povezano: https://streberaj.hr/5-navika-koje-te-sprjecavaju-u-uspjesnom-ucenju/

Fun factUčenje uz glazbu preporučljivo je prilikom učenja predmeta matematičke prirode. Zašto?

  • Glazba poboljšava memoriju
  • Glazba potiče kreativno razmišljanje
  • Potiče maksimalnu koncentraciju
  • Stvara ugodnu atmosferu

6. Izradi svoj matematički pojmovnik

Matematika ima apstraktnu terminologiju s kojom ćeš se susretati često tijekom studiranja. Predlažemo ti da izradiš svoj pojmovnik, npr. u obliku Flashcardsa s osnovnom terminologijom i definicijamakoje moraš znati.

7. Primjenjuj matematiku na probleme stvarnog svijeta

Matematika se čini jako apstraktna, ali često je primjenjiva u svakodnevnom životu. Vjerojatnost se, primjerice, možeš koristiti kako bi predvidio ishod nekog događaja ili kad određuješ želiš li riskirati ili ne, kockati se ili ne... Nadamo se da smo ti pomogli i da ćeš uz ove savjete samopouzdano krenuti u rat protiv Matke. Za sva pitanja slobodno nam se obrati na info@streberaj.hr!


Komentari