EFZG Tips & Tricks

Koja je najbolja muzika za učenje?


David Rey Hudeček
17/11/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Long story short


  • Znanstveno je dokazano da slušanje muzike opušta mozak i pojačava koncentraciju
  • Donosimo ti playlistu najbolje muzike za učenje

    Life seems to go on wtihout effort when I am filled with music.  George Eliot  

prednosti slušanja muzike za vrijeme učenja


Nisam osoba od pretjeranih izlazaka, ali tijekom ispitnih rokova imam neopisivu želju za izlaskom. U većem broju slučajeva nego to želim priznati, to uglavnom rezultira dvosatnim slušanjem novih, pa starih hitova, pa osobnim mini koncertom.

Iiii, ništa ne naučim. Volim slušati muziku. Što ću. 🤐

Zbog toga sam odlučio proučiti je li moguće spojiti ugodno sa korisnim - slušati muziku učiti. Odgovor je da! Naravno, nije to baš muzika koju inače slušam. Ali, tko zna, možda jednom dokažu da Polomiću čaše od kristala potiče moždane stanice na ekstra pamćenje i učenje. Do tada - držimo se dokazanih činjenica. Ali, držimo i fige. 🎹

U ČEMU JE KVAKA?

Postoje oni koji preferiraju učenje uz muziku (npr. u kafiću) i oni koji preferiraju apsolutnu tišinu. Bilo da se pronalaziš u prvoj ili drugoj skupini - evo ti nekoliko prednosti učenja uz muziku. Možda ti potvrdim tvoju teoriju ili te možda potaknem na promjenu. 🎧

  • Slušanje muzike opušta mozak. Ljudi često, nesvjesno, muziku povezuju sa osjećajem slobode i sreće. Muzika ima pozitivan učinak na mozak, što utječe na njegovo opuštanje.
  • Slušanje muzike pojačava koncentraciju. Slušanje muzike dok obavljaš neki drugi posao tjera tvoj mozak da se jače koncentrira na rad, kako ne bi pridavao preveliku pažnju muzici.
  • Slušanje muzike pojačava sposobnost rada u stresnim situacijama - kao što su, dragi nam, ispiti i kolokviji.
  • Slušanje muzike smanjuje distrakcije. Učenje uz muziku, pogotovo u glasnijim prostorima, pomaže da reduciraš sve distrakcije oko sebe, te ostaješ koncentriran samo na ono što radiš.


Najbolja vrsta muzike za učenje


Normalno, svatko od nas ima različite ukuse u muziku. Nekome možda Polomiću čaše od kristala nije fora. (👽) 

Zbog toga sam ti ja danas pripremio listu vrsta muzike koja pomaže u učenju.

1. Klasična glazba

Da odmah krenemo od očekivanog - klasična glazba. Iako ju malo tko od mladih preferira, nemoj odmah odustati. Klasična muzika uzrokuje brutalan mind-boosting efekt koji je top za učenje matematike.

Aha, čim spomenem matematiku, klasična muzika se više ne čini toliko strašnom. 😂

Sigurno si već čuo za Mozarta - a jesi li čuo za Mozartov efekt? Nekoliko istraživanja je dovelo do rezultata da slušanje Mozarta omogućava lakše dolaženje do dugoročnih, apstraktnih rješenja nekih logičkih problema. I, ne, logički problem nije tipa - “Gdje ćemo? Na predavanje ili u Urban? Pa, u Urban, logično.” 

Mislim da je dovoljno reći - Albert Einstein bio veliki fan Mozartove muzike za vrijeme učenja. 💡 

Kada govorimo o klasičnoj glazbi općenito, ovo su neki od dokazanih utjecaja slušanja klasične glazbe na čovjeka.

  • Postizanje boljih rezultata na ispitima
  • Brže učenje
  • Poticanje kreativnosti
  • Jačanje IQ inteligencije

Ako i dalje imaš neke neduoumice - možeš pročitati više o toj temi u članku koji je objavio New York Times.


2. Zvukovi prirode 

Zvukovi prirode - kao što su zvukovi vodopada, mora, kiše - potiču pojačavanje koncentracije. Sigurno znaš barem jednu osobu koja voli otići u prirodu, na Sljeme ili jednostavno prošetati, da bi se opustila i razbistrila glavu. Zvukovi prirode fakat imaju brutalan utjecaj na mozak! Ali, bez brige, ne moraš ići ni na Sljeme - ma, ne moraš ni iz kreveta izaći. Evo ti super playlista za učenje. Uživaj! 


3. Brian Eno - Music for Airport

Znam, kamo sreće da smo na nekom aerodromu, a ne na faksu. Vjerovao ili ne, aerodromi predstavljaju ogroman stres ljudima, zbog čega je i skladan cijeli album za ljude na aerodromima. Isti album se pokazao jako učinkovitim za studente, pogotovo za cjelonoćna učenja, budući da potiče duboku koncentraciju i relaksaciju. Uvjeri se i sam! 


4. Sve pjesme bez lyricsa 

Ako ništa drugo ne upali, a zapneš učeći u nekoj glasnijoj prostoriji i ne uspjevaš se koncentrirati na učenje - googlaj muziku bez lyricsa. Ma, ne moraš sam ni googlati, evo ti!

Slušanje pjesama bez riječi će ti pomoći pojačati koncentraciju i reducirati sve distrakcije iz prostora. 


Naravno, što god da probaš i radiš - radi samo ono što ti odgovara. Ako ćeš se siliti slušati muziku koja ti ne odgovara, tvoj mozak će se doslovno fokusirati na to koliko mu ne odgovora muzika, i tvoje učenje će opet patiti. 

Hajde sada, pravac na Youtube i klik na - Novi popis za reprodukciju - Muzika za učenje. Pazi da biraš samo muziku koja ti odgovara, a ne predstavlja ti distrakciju, i - kreni učiti. Jer, ispite koji nam ne odgovaraju, nažalost, ne možemo skip-ati. 😏












Povezani postovi

Sve što trebaš znati o izvanrednom ispitnom roku

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Što radi Community manager?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

5 stvari koje moraš znati o kolokviju/ispitu iz Poslovne statistike

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari