Smart Study

5 navika koje te sprječavaju u uspješnom učenju

David Rey Hudeček
20/04/2018
Vrijeme čitanja: 3 min


Učenje u komadu satima. Bolje ne. Svatko od nas ima svoj ritam i način rada, ali istraživanja su pokazala da je efikasnije učiti u intervalima od 45-60 minuta, nego satima u komadu. Kako bi mozak ostao fokusiran treba mu malo predaha između intervala učenja.

Ako učiš u zatvorenom prostoru iskoristi pauze između intervala za kratku šetnju, popričaj s nekim, poslušaj nekoliko pjesama ili skuhaj čaj. Neka pauza zaista bude pauza i odmor od učenja kako bi u nastavku bio produktivniji.  

Mobitel. Instagram. Neće pobjeći. Znamo da te zanima što radi Maja Nokti Privatno Dubrava i kako je Davor proslavio rođendan svog psa, ali te informacije neka ti budu nagrada. Makni mobitel od sebe, u ladicu ili drugu prostoriju, kako bi se mogao bolje koncentrirati na gradivo. 

Upravo to ti može biti motivacija za produktivnije učenje. Npr. makni mobitel i nakon sat vemena se nagradi sretnim paketom WhatsAppa, Facea, Inastagrama i portala te ostalim digitalnim poslasticama koje konzumiraš. 5 – 10 minuta pa opet na učenje!

Istraživanja su pokazala kako smo multitaskanjem 40% manje produktivni. Mozak je tad pod stresom i čini više pogrešaka, ne može se fokusirati jer mora trošiti energiju na više zadataka u isto vrijeme.

Brojanje stranica. Trošak vremena. Plan koji izrađuješ brojeći i djeljeći stranice po danima/satima ionako nikad ne realiziraš. Ne možeš uvijek učiti jednakom brzinom, biti jednako koncentriran, odmoran i zainteresiran za gradivo. Bolje je organizirati se vremenski. Odredi doba dana kad ćeš učiti i koliko ćeš učiti kako bi učenje bilo produktivnije. 


Cijelonoćno učenje. Ako si umoran teško ćeš pamtiti. Samo uz dovoljno sna tvoje tijelo će biti spremno fokusirati se i učiti punom parom. Umoran ćeš potrošiti puno vremena za nešto za što bi odmornom tebi trebalo puno manje vremena.

Vrijeme je novac. Dobro, u studentskom svijetu baš i nije novac, ali vrijeme je nova epizoda serije koju pratiš, kava s društvom ili partija PES-a. Pa razmisli. 

Previše kofeina. Previše kave neće tvoje učenje učiniti produktivnijim, nego baš suprotno. Zašto? Kad konzumiraš previše kofina prekomjerno se stimulira živčani sustav, što te čini nervoznim, razdražljivim, često izaziva glavobolje i ubrzanje srčanih otkucaja, povećava razinu adrenalina te stvara dodatan stres. Radije se razbudi kratkom tjelovježbom ili čašom hladne vode.

Nadamo se da češ primjeniti naše savjete i svoje vrijeme za učenje učiniti produktivnijim!

Ako ništa od ovog  ne pomaže, a studiraš na EFZGu, uvijek možeš doći u Štrebaraj.

Sad dosta odmora, baci se na učenje!😄
Komentari