EFZG Tips & Tricks

Što me čeka na prvoj godini EFZGa?


David Rey Hudeček
21/09/2020
Vrijeme čitanja: 4 min

Dragi naš brucošu, dobro nam došao na EFZG! 🎓

U idućih par godina te čeka puno učenja, studentskih srijeda, dnevnih partyja u Urbanu i još puuno nezaboravnih iskustava! 😄🥂 A evo i koji te kolegiji (predmeti) čekaju na prvoj godini faksa!

*Ovako je to izgledalo svih proteklih godina, prije  koronasranja😷. Nadamo se da se koncept neće puno mijenjati ni sada. Za sva pitanja ili savjete javi nam se ili se pridruži WhatsApp grupi 🤓

*Više o tome kako izgleda online nastava na EFZGu pogledaj ovdje

  1. MATEMATIKA

Mnogima je Matematika jedan od najtežih ispita na faksu. U Štreberaju nam često dolaze studenti koji su ju ostavili za 5. godinu. Nemoj i ti biti taj student. 

Treba li mi B razina matematike na maturi?

Ne! Matematika na EFZGu nije toliko opširna. Problem je u tome što većina ljudi dođe sa jako lošim predznanjem iz srednje škole. (Zato ekipa iz MIOCA i sličnih škola često matematiku na EFZGu daju k'o od šale -  i onda još drže instrukcije u Štreberaju 😄). Ako i ti dolaziš sa ne baš najboljim predzanjem - pripremi se na nešto malo više posla.

Težina ispita: *(Za matematičare)

Vrijeme potrebno za učenje: cca. 60h

Iz čega se uči: Knjiga + zbirka zadataka

Trebaju li mi instrukcije: Ako nemaš predznanja - da, ako imaš - možda.

Više o matiši pročitaj ovdje.

  1. OSNOVE EKONOMIJE

Na osnovama ekonomije ćeš stvarno učiti - osnove ekonomije. 🤓 Odmah se pripremi na to da ovdje isto tako neće biti zezancije. Tu te čeka puno posla, puno učenja i truda. Ako dolaziš iz ekonomske škole, bit će ti nešto lakše, ali opet je potrebno uložiti puno sati učenja. 🤷

Osnove također često zadaju probleme studentima. Bitno je da učiš na vrijeme i sa razumijevanjem. Sve što ovdje naučiš bit će ti od velike koristi za neke kasnije kolegije (Mikroekonomija, Makroekonomija…)

Jel’ mi trebaju instrukcije iz osnova? Ne, nije nemoguće položiti osnove bez instrukcija. Biti će izazovno, potrebno je puno kontinuiranog učenja sa razumijevanjem i dobre organizacije. 🗃️ Razumijevanje osnova ekonomije će ti puno olakšati polaganje nekih kolegija koje ćeš kasnije slušati. Mi na instrukcijama u Štreberaju učimo i teoriju i zadatke, na stvarnim primjerima i bez ikakvog bubanja napamet.

Friendly tip:  Ako vidiš da ti šteka, radije upiši instrukcije i kolokviraj bez beda.

Više o kolokviju, ispitu, materijalima i instrukcijama pročitaj ovdje.

  1. INFORMATIKA

Sa informatikom ne bi trebao imati nikakvih problema. Imat’ ćeš nešto teorije, naučit ćeš (ili ponoviti) neke stvari oko rada na računalu - i to je otprilike to! 💻 

  1. BUSINESS ENGLISH I

Engleski ti isto ne bi trebao biti neka muka. Nećeš raditi gramatiku kao u srednjoj, nego samo ekonomske pojmove - ali na engleskom. 💂‍♂️ Tu ćeš učiti i kako se piše poslovno pismo, isto fora i korisna stvar. ✉️  Sve u svemu, stvarno nije teško, ali ćeš morati sjesti i naučiti neke nove riječi i izraze.

  1. STATISTIKA

Eh, statistika… 🥴 Tu je već veća vjerojatnost 🤓 da ćeš se malo pomučiti. A ako ćeš se i puno pomučiti, ne brini, nisi jedini! Statistika je dosta težak kolegij i zahtjeva puno učenja da bi pohvatao način rješavanja zadataka i razumiješ gradivo. 😶

Najčešća muka studenata je to što imaju tonu materijala, zadataka i teorije, a onda još i formule po kojima se treba naučiti snalaziti.  

Ako ćeš odvojiti svoje dragocjeno vrijeme 🕒 i slušati na predavanjima i seminarima, kontinuirano učiti i vježbati, možeš položiti statistiku bez instrukcija. Ja ti preporučam da dođeš kod nas u Štreberaj gdje sve zadatke učimo na najjednostavniji način i na stvarnim primjerima, tako da naši studenti sigurno uspješno polažu i kolokvije i ispite i usmene. 🤓 

  1. MIKROEKONOMIJA

Ehhh, ta mikro! 😫 Ako si osnove i matematiku naučio kak’ spada, mikroekonomija ti neće biti pakao. Na mikro će ti gradivo biti rascjepkano na 3 kolokvija, pa ćeš imati manje* gradiva po kolokviju. (*manje, ne malo.) Spremi se za učenje teorije i zadataka u kojima ćeš i računati i crtati grafove. 

Mikro isto spada u jedan od težih kolegija na prvoj godini, tako da ćeš morati uložiti opet puno sati učenja i vježbanja. 

*Ako ćeš dobiti prof. Vrankića, onda će ti biti bitno da jako dobro znaš i razumiješ matematiku. Ako to i nije baš slučaj kod tebe, preporučam da upišeš instrukcije u Štreberaju. 

  1. TRGOVAČKO PRAVO

Na trgovačkom pravu ćeš učiti samo teoriju. 👓 Iskreno, čak je i zanimljivo gradivo, ali ne mogu se sad baš sjetiti točno što te čeka… 🤔 (aka fakat nije težak kolegij). 

  1. BUSINESS ENGLISH II

Engleski 2 više manje = Engleski 1. Ista politika, učiš ekonomske pojmove na engleskom. 👓 Nećeš ni oko engleskog imati previše posla, ali morati ćeš učiti. Radit ćeš i prezentaciju (Ovdje pogledaj kako napraviti savršenu prezentaciju!). 

  1. & 10. TJELESNI

Da, da, imat ćeš i tjelesni. Tu ti fakat nemam kaj za savjetovati, samo drži fige da neće baš biti u 8 ujutro. 😅 #beenthere #👎


Evo, to je sve što te čeka na prvoj godini faksa. Bit’ će izazovno, neki kolegiji će biti i jako izazovni, a nekih se nećeš ni sjećati za 2 godine. ⚖️ Sve u svemu, bitno je da imaš dobre materijale za učenje (Sve materijale nabavi besplatno ovdje), a ako postane preizazovno za tvoj ukus, ne oklijevaj i upiši instrukcije u Štreberaju!

Želim ti svu sreću sa svim kolokvijima i ispitima! #samojako 💪









Povezani postovi

Jesmo li na pragu nove prekretnice u ekonomiji?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

[INVESTIRANJE] Gdje pronaći informacije za analizu vrijednosti dionice?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Kako će #recesija2020 pogoditi studente? Kada će krenuti recesijske srijede?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA



Komentari