EFZG Tips & Tricks

[MATEMATIKA] Sve što moraš znati o ispitu iz matematike! + 3 primjera ispita


Martina Matulić Johnson
29/06/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Ispit iz matematike je noćna mora svakog studenta EFZG-a, i šire. 😱😱  Da, 9 ECTS-a bode u oči, ali ne boj se, tu smo da ti pomognemo. 🦸 Prvi korak u pripremi za ispit je znati kako ispit izgleda, što se u njemu od tebe traži i kako se za njega trebaš pripremiti. 🔍

U ovom članku ti donosimo odgovore na neka od najčešćih pitanja: Koje gradivo ulazi u ispit? Kako izgleda ispit? Kada uzeti instrukcije? Koji su uvjeti za prolaz? Što je s kolokvijima?  😰😰

Koje gradivo ulazi u ispit? 🤔

Osnovni pojmovi linearne algebre, diferencijalnog i integralnog računa s odgovarajućim ekonomskim primjenama te financijska matematika. Iz svakog područja moraš znati i računski i teoretski dio. 

💡 PROTIPUči paralelno teoriju i zadatke! Znam da zvučimo k'o da smo ti mama, ali vjeruj nam da je tako lakše.  

ZADACI. SIGURNO će ti u ispitu doći jedan zadatak iz linearne algebre odnosno matričnog računa (aka matrice). Od preostala 3 zadatka, 2 zadatka dolaze iz realnih funkcija jedne varijable i funkcija više varijabli ukupno (među studentima poznato kao derivacije). 🤓 Nadalje, u ispitu se pojavljuje 1 zadatak iz integrala i 1 zadatak iz financijske matematike. 

TEORIJA. 1 pitanje iz matrica, 1 iz funkcija jedne varijable, 1 iz funkcija više varijabli te lutrija, posljednje pitanje je ili iz integrala ili iz financijske matematike.

POVEZANO: Više o kolegiju matematika možeš saznati ovdje.

Kada uzeti instrukcije?

Ako misliš da će ti matematika stvarati problem, razmisli o instrukcijama. Instrukcije u Štreberaju najčešće upisuju studenti: - kojima fale neke osnovne matematičke vještine, pa jednostavno nisu uspjeli polovti gradivo na satu, - koji nisu stigli redovno pratiti gradivo na faksu ili - koji jednostavno žele položiti ispit s manje muke. 🤓☕

Kako izgledaju instrukcije? 👀 Grupe do 12 ljudi. (Ako smo online 😷, bude nas i više). U grupi je puno veća fora raditi, jer je dobra atmosfera. 🤪 Ipak, pazimo da svaki student dobro razumije gradivo koje radimo.  🤓 

👉 Zadaci. Sve ćemo zadatke proći, a najveći naglasak stavljamo na one koji se ponavljaju na ispitu.

👉 Primjeri ispita. Vježba, vježba, vježba. Puuno ćemo zadataka izvježbati po primjerima sa starih rokova. 

👉 Teorija. Bez teorije nema ništa. Iz naše skripte će ti sve odmah postat jasnije, jer je pisana jednostavnim jezikom.

👉 Materijali. Mi ti damo i skriptu i vježbe i primjere ispita. Na tebi je samo da učiš! 👵

Kako izgleda ispit?

📝 8 zadataka. Prva 4 zadatka su računski zadaci, a posljednja 4 su teorija. (PAZI: Prije se teorija provjeravala na usmenom, a sada je uključena već na pismenom ispitu.) 

💯 80 bodova. Svaki zadatak i svako teorijsko pitanje nosi maksimalno 10 bodova. 

🕒 120 minuta. Ispit se piše 2 sata. PAZI: Ako ne izvježbaš zadatke dovoljno dobro, ovo ti neće biti dosta vremena. 

📚 Knjiga? Ako si od starih studenata čuo da se na ispitu smije koristiti knjiga, to nažalost više nije tako. To je funkcioniralo kada je pismeni ispit (samo zadaci) bio odvojen od usmenog (teorija) pa je korištenje knjige bilo dopušteno na pismenom ispitu. Dap, to znači da sada SVE formule moraš znati „napamet“.

Koji su uvjeti za prolaz? ⛪

Znamo da te u biti samo to  zanima.. 40% iz svakog dijela. Zadaci min. 40% (16/40 bodova) i teorija min. 40% (16/40 bodova) = Ukupno 50%

Dakle: Ako skupiš npr. 30 bodova iz teorije i 12 iz zadataka, to nije prolaz, jer nemaš ukupno 50%. Kužiš? 

A kako da dobijem 5? 🤔

Ne, ne pričamo o nemogućoj misiji. Samo trebaš redoviti učiti i puno vježbati. Za peticu je potrebno ostvariti 90%. Bodovna skala je sljedeća: 

50-59%   - 2 

60-74%   - 3 

75-89%   - 4 

90-100%  -5 

Što je s kolokvijima?

2 kolokvija. Na svakom po 3 zadatka i po 2 teorijska pitanja, sve po 10 bodova, 60 minuta. Da bi mogao izaći na drugi kolokvij, moraš ostvariti min 40% na prvom kolokviju odnosno 20 bodova. Ovdje nema uvjeta za prolaz iz posebno zadataka i posebno teorije, ali taj problem te čeka na drugom kolokviju. Odnosno, na kraju kada se zbroje prvi i drugi kolokvij opet iz svakog dijela moraš imati po 40%, a ukupno 50%. Kao i na ispitu. 

Koje gradivo ulazi u kolokvij?

  •  kolokvij: 1 zadatak iz matrica i 2 zadatka iz funkcija jedne varijable. 1 teorijsko pitanje iz matrica, 1 iz funkcija jedne varijable.
  •  kolokvij: 1 zadatak iz funkcija više varijabli, 1 zadatak iz integrala, 1 zadatak iz financijske matematike. 1 teorijsko pitanje iz funkcija više varijabli, a drugo pitanje biti će ili iz integralnog računa ili iz financijske matematike. Opet lutrija. 🎰

💪 Kolokviji su zakon! Vjeruj nam na riječ da su kolokviji najlakši način za položiti matematiku. Ako se želiš biti siguran u svoj prolaz na kolokviju, ispitu, usmenom ili komisiji - prijavi se na naše instrukcije.










Povezani postovi

Rušimo mit o ispitu iz računovodstva

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Koronavirus vol.2- Suočavanje sa strahom

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

Što (ne) jesti prije ispita?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari