SUPER ŠTREBER

Niskim kamatama protiv koronakrize


Marijan Mandić
18/06/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Long story short

  • Središnje banke preko bazne kamatne stope reguliraju tržišne kamatne stope
  • Poslovne banke zarađuju na rasponu (spreadu) aktivne i pasivne kamatne stope
  • Niže kamatne stope mogu stimulirati gospodarstvo u krizi
  • Više kamatne stope mogu obuzdati neželjenu inflaciju.

📚 Što su nas naučili na faksu?

Ah, kamate, kamatne stope, kamatnjaci… Nema kolegija na EFZG-u na kojem se bar jednom nisu spomenule. Okej, osim možda Organizacije 🤔.

💡Kamata definicija. Kamata je naknada u novcu za posuđena sredstva koja zajmoprimac plaća zajmodavcu.

Kad od nekoga posudimo novac, gotovo uvijek zauzvrat moramo vratiti kamate. Znaš kako se kaže, nema džabe ni u stare babe 👵, osim posudiš pare baš od bake… U kretanju kamatnih stopa ključnu ulogu ima središnja banka 🏦. Središnja banka različitim instrumentima regulira ponudu novca, a time i kamatne stope. Jedan od mogućih instrumenata središnje banke su krediti poslovnim bankama. 

💡Bazna kamatna stopa definicija. Kamatna stopa pri kojoj središnje banke kreditiraju poslovne banke. Ima snažan utjecaj na formiranje svih tržišnih kamatnih stopa. 

Inače. HNB je baš nedavno počeo objavljivati Nacionalnu referentnu kamatnu stopu.

Poslovne banke svoje aktivne i pasivne kamatne stope formiraju prema baznim kamatnim stopama koje diktira središnja banka. 

  • 💡Aktivna kamatna stopa definicija. Kamatna stopa koje na račun banke plaćaju klijenti (pravne i fizičke osobe); primjerice na kredit. Visina kamate ovisi o općoj razini kamatnih stopa, valuti kredita, roku na koji je kredit odobren i procjeni rizika.
  • 💡Pasivna kamatna stopa definicija. Kamatna stopa koja banka ima prema svojim klijentima, ona koju banka plaća na sredstva uložena kod nje; primjerice na depozite.

👨‍💼Kako to izgleda u praksi?

Budimo realni, boli te u´o koju će referentnu kamatnu stopu HNB odrediti, aliiiiiii… itekako te zanima koliku ćeš kamatu imati na kredit. Zanima te i koliku će ti kamatu banka plaćati na akumuliranu štednju. Ako ti banka ponudi dovoljno primamljivu kamatu, možda ćeš radije ove godine preskočiti Zrće 🏖️🍷 i uštedjeti nešto love da iduće godine napokon riješiš taj vozački 🛺.

Dakle, kamatne stope imaju snažan utjecaj na odluke o štednji i potrošnji pojedinca. Pogledajmo kakve posljedice smanjenje ili povećanje kamatnih stopa ima na gospodarstvo.

Smanjenje kamatnih stopa

Recimo da kamatne stope padnu. Kad su krediti jeftiniji, poduzeća će ih radije uzimati 🤑. Kao kad vidiš dobar komad odjeće 👚, a još da je na sniženju, must have je kupiti...  Taj svježi priljev love poduzeća (ako su odgovorna) mogu koristiti kako bi više proizvodili. Za to im je potrebno više radnika, pa će nezaposlenost pasti.

S druge strane, ne uzimaju samo poduzeća kredite. Jeftiniji su krediti i za fizičke osobe, pa raste ona najveća komponenta BDP-a, osobna potrošnja. Posebno raste potrošnja robe koja je dosta skupa (koja se ne bi mogla kupiti bez kredita). Ruku na srce, većina automobila i nekretnina 🏘️ danas se uzima na kredit. 

Naravno, kao odgovor na koronakrizu,  najlogičnije bi bilo smanjiti kamatne stope, ali tu se pojavljuje problemčić. Naime, koronakriza je došla skroz neočekivano (prokleti 🦇 iz Kine) i to u razdoblju kad su kamate već bile na povijesno niskim razinama. Budući da su kamatne stope već na niskim razinama, središnje banke danas se okreću nekonvencionalnim mjerama monetarne politike.

Prosječne kamatne stope na stambene kredite stanovništvu, Izvor: HUB pregled 3-2019

💡Nekonvencionalne mjere monetarne politike definicija. U uvjetima jake i/ili neočekivane krize mjere središnje banke usmjerene su na povećanje likvidnosti bankovnog sustava te stabilizaciju financijskih tržišta. Prema Nakić M., (2015) Komunikacija središnje banke - novi instrument monetarne politike, neke od nekonvencionalnih mjera su: pružanje likvidnosti financijskim institucijama, labavljenje uvjeta i proširenje rokova dospijeća odobrenih kredita, kupovina državnih i privatnih vrijednosnica, selektivno kreditiranje te davanje eksplicitnih izjava o budućem kretanju službenog kamatnjaka. 

Povećanje kamatnih stopa

Pa ako je smanjenje kamatnih stopa tako brutalno dobro 🥰, nije vrag da bi središnja banka ikad dizala kamatne stope?!  Kad je gospodarstvo u fazi ekspanzije, visoka potražnja za dobrima i uslugama znači da poduzeća mogu dizati svoje cijene 💲. Uz to, niža je nezaposlenost što znači da su radnici bolje plaćeni 🧑‍🏭 pa su i spremni platiti te više cijene. Taj rast cijena je ništa drugo nego inflacija, a ona brzo može eskalirati (pogle Venecuelu). Tada će i poduzećima i pojedincima biti teško štedjeti ili planirati što s lovom u budućnosti, što može dovesti do naglog, khhhm, 💩. Problem kod inflacije je taj što nagli i neočekivani pad vrijednosti novca otežava odluke o potrošnji i štednji pojedinca 😕.

U tom slučaju, središnja banka treba podići kamatne stope. Više kamatne stope će obeshrabriti ljude od potrošnje jer će odjednom štednja biti bolja opcija (dobivaš veće kamate) To će rezultirati u nižoj potražnji za dobrima i uslugama, što bi trebalo obuzdati inflaciju.









Povezani postovi

Ljetni semestar: Kada krenuti učiti?

Smart Study | 4 MIN ČITANJA

Uvođenje eura: hoće li nas kava na Cvjetnom koštati 1,75 ili 2 eura?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

Što radi sales representative?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari