SUPER ŠTREBER

Kako će #recesija2020 pogoditi studente? Kada će krenuti recesijske srijede?


Marijan Mandić
02/07/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Long story short

  • Možda izgubiš studentski posao
  • Morat ćeš manje trošiti
  • Aliii, ljetovat ćeš i piti u pola cijene

📚 Što su nas naučili na faksu?

Korona, potresi… a sad će još i recesija. Koliko smo to puta čuli posljednjih dana? Ekipa se trese više nego sjedala u Opel Astri. Jel se i ti treseš? Pa i ne baš toliko? Više te brine usmeni iz Računovodstva 2 nego kretanje BDP-a? Ok, kužim, ali idemo pogledati kako bi #recesija2020 mogla utjecati na tvoj studentski život.

Za početak, što je to recesija?

💡Recesija definicija. Recesija je pad 📉 ekonomske aktivnosti (BDP-a) kroz dva uzastopna kvartala.

💡BDP definicija. BDP je ukupna tržišna vrijednost svih finalnih dobara i usluga proizvedenih u nekoj zemlji unutar godine dana. BDP=C+I+G+NX 

Recesije mogu biti uzrokovane šokom 😲 na strani potražnje i šokom na strani ponude. Većina dosadašnjih recesija bila je uzrokovana šokom na strani potražnje, a najčešći okidači bili su: (1) Inflacija (pregrijano gospodarstvo ili naftni šokovi 🛢️), (2) Visoke kamatne stope i (3) Burzovni šokovi. Šok na strani ponude nije toliko uobičajen, ali ekonomska koronakriza 😷 u kojoj se trenutno nalazimo je upravo tako započela. Pročitaj ovdje više o tome.

🤔Može li se izbjeći #recesija2020?

Većina ekonomista se slaže da ne!

Zašto? Znamo da je najvažnija komponenta BDP osobna potrošnja (60% u RH prema Bičanić). E sad, podaci o osobnoj potrošnji objavljuju se mjesečno, a o BDP-u kvartalno. Ako pogledamo kretanje osobne potrošnje (graf dolje), možemo doći do ružne istine: Recesija je već na vratima!


Izvor: B2B br. 2: Osobna potrošnja

Na početku koronakrize, tamo u ožujku, svi smo imali pune novčanike ali novac nismo imali gdje potrošiti (ZARA i Ray Grill&Club nisu radili). To je bio klasičan šok na strani ponude. Iako je postojala potražnja za dobrima i uslugama, ponuda je bila mala ili nikakva. 

U travnju i svibnju je Stožer polako otvorio navedene objekte (da ne kažem institucije), a šok se preselio na stranu potražnje - ekipa se tolko usrala situacije, da odjednom nitko ne troši. Čak i oni koji su nekad vrtili boce, sad neće okrenuti ni rundu, jelda?

I eto nam pitanje za 1.000.000 kn: Inače su recesije uzrokovane šokom s jedne strane (ponude/potražnje). Sad imamo šok s obje strane. Što ti misliš, može li se izbjeći #recesija2020?  

🎓Kako će to utjecati na tebe?

1.Smanjit će se džeparac!

Firme su masovno, bez obzira na Vladine mjere, doživjele gubitke. Kao rezultat toga, mnogi su se zatvorili ili rade “smanjenim kapacitetom” (aka. otpuštaju radnike🧑‍🏭❌). A kad tata izgubi posao… pogodi gdje će se rezati obiteljski troškovi… 😈

2.Studenske satnice više neće rasti

Iako su studenske satnice posljednjih godina stalno rasle, teško je da će se taj trend nastaviti. Trenutna minimalna satnica iznosi 25,39 kuna i nemoj se nadati da će preći 30 kuna u bliskoj budućnosti. Bit će teško naći bilo kakav posao preko SC-a 😟.

3.Nema Uggsica ove zime

Budući da vjerojatno nema ništa od studentskog posla na sezoni ovo ljeto, vjerojatno ti Uggsice 👢 neće grijati noge ove zime. Tko zna, možda otkriješ da su Uggsice i Roberto savršeni supstituti.

4.Teže ćeš platiti školovanje

Premda se za studiranje za državnom fakultetu često kaže da je besplatno, dobro znaš da nije tako… Ako u iduću godinu prenosiš više od 5 ECTS bodova, za svaki bod plaćaš po 120 kuna. U recesiji, kad će i tebi i tvojima biti frka s novcima, teže ćeš odvojiti tu lovu. Kako će tek biti ekipi na ZŠEM-u i VERN-u… huuh… good luck ekipa. 

5.Možda ćeš morati odustati od ljetovanja

Neki će proizvodi i usluge postati luksuz. Gle, neće si svi moći priuštiti ljetovanje ove godine. Ipak, oni koji si priušte ljetovanje vjerojatno će proći nešto jeftinije nego prethodnih godina. Pogledaj samo pad cijena smještaja na Jadranu. Najbolji moto Hrvatske turističke zajednice za ovu godinu bio bi “Platiš jedan tjedan-dobiješ 2”.

6.Recesijske srijede

Nije sve tako crno. Hrvatski ugostitelji su snalažljivi. Pronaći će oni način da napune svoje klubove. Ako se dobro sjećam, History Club, Team Club i BBS su za vrijeme prošle krize bili pioniri kreiranju suvremene ekonomske teorije, poznate pod nazivom “Krizna ili recesijska srijeda”, čiji su nas odjeci pratili i do 2017. godine, dugo nakon što je prošla kriza. 

Nakon pomno odrađenog case study-ja, edukatori iz Štreberaja donose strategiju za nadolazeću #recesija2020. 

RECESIJSKI TJEDAN!


“U krizi se poznaju lideri” (Plenki, 2020). Zato šaljemo apel na sve ključne institucije studentskog hedonizma: Ostanimo odgovorni! Zajedno smo jači.


PLAN:

Krizni ponedjeljak: Katran, Johann Franck

Krizni utorak: Mint, Roko

Krizna srijeda: Team Club, BBS

Krizni četvrtak: History, Alcatraz

Krizni petak: Ray Grill&Club, H2O

Krizna subota: Gallery, The Best

Krizna nedjelja: Ritz, Opera

 I naravno, kao bonus: Krizni dnevni party @Urban.


Kriza je, nema se para i nitko ti više neće kupovati boce 🥂 za 600+ kuna. Daa daa, u listopadu nam slijede recesijske akcije, sve boce u pola cijene, mark my words.









Povezani postovi

Štreberaj dijeli BESPLATNE instrukcije ako Hrvatska osvoji SP 2022.! 🙌

SUPER ŠTREBER | 1 MIN ČITANJA

Kada početi učiti za ljetni ispitni rok?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Dokle će cijene divljati: što uzrokuje inflaciju?

SUPER ŠTREBER | 4 MIN ČITANJA



Komentari