EFZG Tips & Tricks

Zbog motivacije si upisao faks. Zbog discipline ćeš ga završiti.


David Rey Hudeček
12/03/2019
Vrijeme čitanja: 3 min

Long story short


  • Čekanje motivacije je ko čekanje Taxi Camea - možda dođe, a možda i ne. Napravi si plan i drži ga se. Disciplina!

    Don’t expect to be motivated every day to get out there and make things happen. You won’t be. Don’t count on motivation. Count on Discipline.  Jocko Willink  


Motivacija je prolazna


Koliko smo samo puta od studenata čuli: Ali nemam motivacije za učenje

Motivacija dođe i ode. Vjeruj nam, podučavanjem studenata se bavimo već godinama. Ma koliko se mi trudili približiti vam kolegij i gradivo što više, ne možemo se prepustiti nečemu tako prolaznom kao što je motivacija.

Ne, nisam rekao da motivacija nije bitna! Mi se konstantno trudimo na različite načine motivirati naše studente, ali ne možemo se samo na nju osloniti.

Nisi jedini!

Niti jedan student se do sada nije probudio i pomislio:

🌞Kako divan dan, danas ću rješavati Integrale.

Ali, tome i služi faks. Nemojmo se lagati, dobro znamo da diploma u današnje vrijeme ne znači da si s faksa izašao kao "pečeni radnik". Svima nam je jasno da te i nakon faksa čeka proces učenja i prilagođavanja potrebama tržišta rada. ALI, zašto onda poslodavci uopće traže diplomu? Što to tvoja diploma dokazuje?

Diploma = spreman sam stisnuti kad treba

Da, tvoja diploma dokazuje da si 5 godina (nadam se ne punooo više) bio spreman odraditi zadatke kada se to tražilo od tebe, čak i onda kada nisi bio baš na vrhuncu motivacije.

Zato, prestani čekati 🧚 motivacijsku vilu da te magičnim ✨štapićem✨ dotakne po ramenu, digne s kauča i posjedne za knjigu. Ako uistinu želiš tu diplomu, dokaži sebi i drugima da si dostojan nalaziti se u društvu visokoobrazovanih.


Ključ je u disciplini


Studenti ne znaju organizirati svoje vrijeme! 

Eto, izgovorio sam to, pa kud puklo (čast iznimkama). 

Hodanje po NSBu, razvlačenje po kavama, chekiranje  Instagrama svakih 5 min, ne to nije učenje.  Najveća zabluda studenata je: učio sam 10 sati. Nope, ako si sjedio pored knjige 10 sati, to ne znači da si učio. #TiMožešLagatSvakome #SamoSebiSamomNE

Kako se disciplinirati?

Neke stvari svi znamo, ali nam ih mora netko ponoviti da bismo ih osvijestili. Tako su nastali life-coachevi. Pa evo, od danas se ja službeno prozivam student-life-coachem. Prva lekcija je besplatna! Prati ova 4 savjeta i kreni više po tu "kapicu".

  1. Makni vražji mobitel! Inače svi savjetuju: Uklonite sve distrakcije, ali kod studenata je situacija puno jednostavnija. Sve je jasno (kao noć i dan), pa zato nećemo trošiti puno vremena na ovo. Pomodoro tehnika - U Štreberaju se vodimo ovom tehnikom - učiš 25 min s mobom na airplane modu i onda imaš 5 minuta pauzu. I tako u krug.
  2. Jedi redovito (i zdravo). O da... znamo dobro kako izgleda studentska prehrana. Teško ćeš nešto naučiti ako je zadnje što si jeo kebab jučer nakon izlaska. O prehrani nažalost nećeš naučiti u Štreberaju,  ali quick google search i pronači ćeš 1000 tehnika.
  3. Nemoj čekati da ti se daČekanje motivacije je ko čekanje Taxi Camea - možda dođe, a možda i ne. Napravi si plan i drži ga se. Disciplina! Mi volimo koristiti Trello. To je super alat za task management. Naši edukatori kroz njega prate napredak studenata i u svakom trenutku znaju tko je "do kuda dogurao". 
  4. Nauči (si) praštati!  Jedan dan se nisi držao plana? Ne to nije razlog da odjaviš ispit, nego da se sabereš i vratiš na put. 

STRESSFREE STEP BY STEP!

Ništa se ne postiže preko noći. Tko god da je ovo izjavio, nije bio student! Jer, svi mi dobro znamo da se uz dovoljno kave i dobru motivaciju (tipa: padaš godinu ako ne položiš) u jednoj noći može puno toga postići.

Ali, je li vrijedno stresa? Koliko god da imaš feeling da si pobjedio sistem, duboko u sebi znaš da si prevario samo sebe. Što ti znači još jedna ocjena u indexu, ako te koštala pola godine života? Plus, još nisi ništa niti naučio. 

U Štreberaju zato razvijamo Stressfree StepByStep pristup koji se temelji na 3 ključne komponente:

  • Teorija - Sve kreće od teorije! Nju možeš naučiti iz knjige ili na faksu, samo je problem što ju profesori dosadno prezentiraju. Samo u Štreberaju se predavanja sastoje od minimalno 30% teorije.
  • Zadaci - Kada razumiješ teoriju, zadaci su piece of cake. Zato naše instrukcije traju kraće!
  • Study management - S našim alatima ćeš u svakom trenutku znati koliko ti je zadataka ostalo do polaganja ispita. Tvoj edukator prati tvoj put i tu je da ti pomogne ako negdje zapneš (0/24).

Zato, ako želiš ispit položiti bez muke, na najjednostavniji način, prijavi se na naše instrukcije.










Povezani postovi

Francuska Vlada ulaže €200 milijuna u uništavanje vina! 🍇🔥🤔

Šta će mi to? | 4 min MIN ČITANJA

Kreće testiranje web aplikacije DING

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Nauči podučavajući i položi ispit Feynmanovom tehnikom!

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari