EFZG Tips & Tricks

Sve što trebaš znati o online ispitu iz Poslovne Statistike


Klara Kovačević
18/10/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Hej ti! 👋 Naši edukatori početkom semestra primili su mnogobrojne upite vezane uz online način održavanja svima drage Poslovne Statistike. U ovom blogu objedinili smo i odgovorili na najčešća pitanja, a ako imaš još koje – javi nam se na fejsu ili instagramu! 📱


  1. Kako izgleda kolokvij/ispit – struktura?

Za razliku od statistike s prve godine, u Poslovnoj statistici imaš:

  • tri kraća zadatka (pet ako ideš na ispit), s maksimalno 3-4 podzadataka
  • nekoliko kratkih teorijskih zadataka (3-4) na zaokruživanje ili kratkog odgovora, što čini cca 10% kolokvija/ispita

Online ispit rješava se preko Google obrasca – odgovore upisuješ u obrazac, a na list papira raspisuješ postupak koji kasnije poslikaš i slike uploadaš u Google obrazac na predviđeno mjesto za to – na kraju ispita.

Prošle godine došlo je do dosta komplikacija oko uploadanja slika (pošto se iste uploadaju direktno u obrazac), ali većina studenata to je uspješno obavila na slijedeći način:

  1. Google obrazac ispita otvoriš na laptopu i unosiš rješenja u obrazac
  2. Kad si gotov, poslikaš rješenja s papira i ili ih pošalješ sam sebi na mail ili na WhatsApp
  3. Slike ispita preuzmeš na laptop
  4. Slike uploadaš na Google obrazac

⚠️ PAZI!! Obzirom na to da ovo nije najkraći postupak na svijetu, svakako si ostavi 10 minuta prije kraja ispita za ovaj dio. Naknadna slanja postupaka na mail profesora se ne uvažavaju!

Aha i da, tijekom ispita moraš imati upaljenu kameru. 😜


2. Trebam li započeti rješavati svaki zadatak za prolaz?

Ne, ne moraš! Ne vrijedi ista priča kao na prvoj godini. Sve što trebaš za prolaz je riješiti 50% ispita – i to je to! 


3. Ima li usmenog ispita?

Usmeni ispit imaš samo ako te dopala profesorica Draženka Čizmić, a kod drugih profesora je to samo formalnost, odnosno upis ocjena. Može se dogoditi da te pozovu na usmeni i ukoliko si između ocjena ili ti fali koji bod za prolaz. 😉


4. Koliko vremena imam na kolokviju/ispitu?

E sad smo došli do problema. Kolokvij traje 45 minuta, a ispit 90 minuta, što je jako malo vremena i znači da nemaš puno manevarskog prostora za razmišljanje (ili ...khm.. varanje) ukoliko se nisi baš najbolje spremio.

Plus, na online ispitu si izvjesnu količinu vremena moraš ostaviti i za upload postupaka o kojima smo pričali u prvom dijelu ovog članka. 😬


5. Je li istina da se na ispitu smije koristiti knjiga?

Da, ALI ne preporučam korištenje knjige ukoliko je nikada nisi pročitao, upravo zbog jaaaaako malo vremena na ispitu. Samo će ti odmoći jer nećeš znati gdje tražiti ono što te zanima. Izgubit ćeš puno vremena, koje je izuzetno dragocjeno, a nećeš puno dobiti s ta 2-3 boda koja uspiješ možda pronaći.


DODATNI SAVJETI EDUKATORICE:

Less is more:

Postoje najčešći tipovi zadataka koji se redovito ponavljaju na kolokvijima, a neke ću ti navesti, dok ćeš neke moći vidjeti iz prve ruke ako skineš naše primjere kolokvija/ispita iz poslovne statistike.

  • Prvi zadatak - zadaci kao što su ispisi u obliku excel tablice s deskriptivnim podacima, pa moraš tablicu popuniti do kraja, ili imaš dva box plot dijagrama nekih fiktivnih poduzeća koja moraš usporediti i sl.
  • Drugi zadatak - najčešći tipovi zadataka su tablice kontingence i zadaci iz područja analiza portfelja
  • Treći zadatak - testiranje hipoteza dviju populacija (rjeđe jedne populacije). Tu ćeš imati testiranje o razlikama varijanci dviju populacija ili o razlikama dviju aritmetičkih sredina populacija

Engleski nazivi pokazatelja:

Obzirom da su gotovo svi zadaci iz kolokvija/ispita izrađeni u nekom statističkom programu (E-Views, Stata i sl.) imat ćeš tablice s engleskim nazivima statističkih pokazatelja. Ako ti se dogodi da ne znaš što neki pokazatelj znači na hrvatskom, pravac na 59. stranicu u formulama gdje se nalazi prijevod statističkih pokazatelja prema poglavljima. 

Formule nabavi ODMAH!

Moooolim te da formule nabaviš u startu te da ih koristiš redovito na vježbama, kako bi ti bilo lakše zapamtiti stranice na kojima je najveći promet s formulama. Npr, 90% formula za 1. zadatak iz kolokvija nalazit će se na stranicama 3, 5, 8 i 10. Dobro poznavanje formula ti pomaže pri brzini – vjeruj mi!!

Ako ti knjižnica na faksu nije najbliža, a ne želiš baš kupovati i knjigu i formule (pošto se ne prodaju odvojenu), ispod imaš i formule u PDF-u. Sad nemaš isprike – sve smo ti omogućili! 😜


                       

                       

                           
Pregled formula iz poslovne statistike
                           
P.STAT formule
                           
Skripta | 26/10/2020 | 63 stranica











Povezani postovi

Je li bolje biti crnac u SAD-u ili žena u Hrvatskoj?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

Kako lakše učiti?

Smart Study | 3 MIN ČITANJA

Jesmo li na pragu nove prekretnice u ekonomiji?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA



Komentari