EFZG Tips & Tricks

Sve što trebaš znati o odlasku na studentsku razmjenu


David Rey Hudeček
08/02/2018
Vrijeme čitanja: 3 min

Erasmus+ je program Europske unije koji već godinama osigurava tisućama mladih ljudi da semestar ili dva provedu u inozemstvu te na taj način oni upoznaju novu kulturu, strani jezik, ali i razviju sposobnost rada u multikulturalnim sredinama. Razmjena studenta traje minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci. Za vrijeme trajanja razmjene ostaješ upisan na svoj matični fakultet. Prijaviti se možeš ako si redovan student na sveučilištu ili stručnom studiju. Kao Erasmus+ student, oslobođen si plaćanja školarine na inozemnom visokom učilištu.

Prijava, nije komplicirana kao što zvuči. Natječaj se raspisuje jednom godišnje (siječanj ili veljača) za odlazak na razmjenu slijedeće akademske godine. Odabereš tri inozemna visoka učilišta na koja bi volio ići, prikupiš nekoliko dokumenata, ispuniš online prijavu i pomoliš se. P.S. Ne zaboravi dobro proučiti i usporediti studijske programe matičnog i inozemnog sveučilišta, te se savjetovati o kolegijima na inozemnom učilištu s ECTS koordinatorom kako kasnije ne bi imao komplikacije.

Jezična procjena nije strašna kao što zvuči.  Prije mobilnosti potrebno je da riješiš Erasmus+ OLS jezičnu procjenu u obliku online testa. Procjena traje otprilike sat vremena i služi kako bi procijenio koja je tvoja razina znanja jezika kojim češ se korirstiti na mobilnosti. Tvoji ostvareni rezultati ne sprječavaju te da sudjeluješ u Erasmus+ mobilnosti, ali su preduvjet. Po završetku razdoblja mobilnosti potrebno je obaviti još jednu jezičnu procjenu kako bi se usporedili rezultati prije i nakon mobilnosti (i samo iz tog razloga

Financijska potpora, odnosno sredstva koja ćeš primati (osim ako si zero grant pa odlaziš na razmjenu bez financijske potpore) su bespovratna. Nekoliko mjeseci prije odlaska na razmjenu ministarstvo će ti poslati mail s terminom potpisivanja ugovora i s primjerkom. U ugovoru se nalaze detalji, prava i obveze, kao i iznos stipendije i način isplate. Iznos stipendije ovisi u kojoj se grupi zamalja nalazi sveučilište na kojem ćeš biti na razmjeni (400, 450 ili 500 eura). Studenti slabijeg socioekonomskog statusa odabrani za studijski boravak imaju pravo na dodatnu financijsku potporu u iznosu od 200 € mjesečno.

Priznavanje predmeta nije bajka! Svaki student prije odlaska na studijski boravak treba sklopiti Ugovor o učenju (Learning Agreement), kojeg potpisuješ ti, tvoj fakultet i ustanova u inozemstvu. Matični fakultet dužan je priznati uspjeh za uspješno završenu aktivnost tijekom razdoblja studentske razmjene, sukladno dokumentu Learning Agreement. Osiguranje moraš imati tijekom razdoblja mobilnosti kako bi mogao ići na razmjenu. Najjednostavnije je napraviti europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) tako što ispuniš obrazac i ubrzo nakon toga pokupiš svoju iskaznicu. Besplatno je i vrijedi godinu dana. Najpopularnije destinacije za mobilnost su Španjolska, Njemačka i Francuska. Sad je na tebi da se odlučiš za jednu od brojnih destinacija (i učilišta) koje stoje u veeelikoj košari izbora i samo kreneš. Sretan put! :)









Povezani postovi

Koje kalkulatore smiješ koristiti na kolokviju iz Matematike?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

5 navika koje te sprječavaju u uspješnom učenju

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Poslovne financije - FAQ

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari