EFZG Tips & Tricks

Što radi Junior Project Manager?


David Rey Hudeček
03/12/2018
Vrijeme čitanja: 3 min

Vještine i kvalifikacije upravljanja projektima visoko su tražene u svim industrijama. Pojedinci koji su sposobni i dovoljno odgovorni za planiranje, vođenje i egzekuciju projekata trenutno su “vruća roba” na tržištu rada.

Junior projektni menadžer je ulazna pozicija u poduzećima i često radi pod mentorstvom iskusnijeg projektnog menadžera. Većinom rade u tehničkim industrijama i industrijama razvoja softvera, ali traže ih i poduzeća iz mnogih drugih industrija.

Pogledaj Petrov radni tjedan i bolje se upoznaj s ovom pozicijom!


Dosta dinamičan i odgovoran posao zar ne? Ako te ovakav a week in a life nije uplašio, u nastavku provjeri odgovaraš li profilu Junior Project Managera.

Koji su zadaci Junior Project Managera?

Asistiranje Senior Project Manageru. Nemoj zaboraviti - ovo je ulazna pozicija. Teško da će te neko poduzeće odmah baciti u vatru i pustiti da vodiš projekte koji su od ogromne važnosti za poduzeće.

Kod ove pozicije je super što ćeš često dobiti mentora kojeg ćeš pratiti u radu i pomagati mu s njegovim svakodnevnim aktivnostima.

Kreiranje projektnih planova. Junior projektni menadžer pomaže u izradi detaljnih planova za projekte.

Oni uključuju: opseg projekta, rokove, budžete, naglašavanje zadataka svakog projektnog člana (U Petrovom primjeru to bi bili dizajneri, programeri itd..), identifikacija projektnih ciljeva.

Radni tjedan mu se sastoji od dosta sastanaka s timovima, na kojima prikuplja potrebne informacije jer će ih morati prezentirati menadžmentu.

Nadzor napretka. Osim što identificira projektne ciljeve, mora na tjednoj, a i dnevnoj bazi nadzirati njihov napredak, paziti da poštuju prethodno definirane metrike, rokove i da su unutar zadanog budžeta itd..

Prezentiranje rezultata. Jednom kada je projekt završen, projektni menadžer junior je zadužen za prikupljanje sve dokumentacije nastale prilikom izrade projekta i za prezentiranje rezultata interesnim skupinama. To uglavnom uključuje klijente i viši menadžment.

Jesi li dobar kandidat za projektnog menadžera?

Ako su ti se zadaci svidjeli i čini ti se da ne bi imao problema u njihovom izvršavanju, pogledaj još kakav profil kandidata poslodavci očekuju na ovim pozicijama i koji će ti alati povećati kompetencije za ovaj posao.

Potrebne vještine

Organizacijske vještine. Nije potrebno previše objašnjavati zar ne? Radit ćeš s timovima ljudi koje treba dobro uskladiti i pratiti njihov napredak. Ako negdje pođe po zlu, vrlo vjerojatno bi ti mogao nadrapati jer nisi dobro organizirao proces.

Visoku razinu profesionalnosti. Prezentirat ćeš svoje poduzeće pred klijentima koji će sukladno očekivati visoku razinu profesionalnosti i ozbiljnosti prilikom provedbe i prezentacije procesa.

People Skills. Ipak, trebaš i znati s ljudima, “razbiti led na sastancima”, učiniti da se osjećaju dobro i ugodno u komunikaciji s tobom.

Teamwork. Moraš biti timski igrač, ali često ćeš biti i u voditeljskoj poziciji. Davanje zadataka drugima ti ne smije biti neugodno. Da bi to mogao što bolje raditi, tvoji kolege će morati steći povjerenje u tebe i tvoj kredibilitet. Često ćeš biti i taj koji mora natjerati tim da jače stisnu “gas” kako bi ispoštivali dogovoreni rok.

Poslodavci još često traže:

  • Izvrsno poznavanje Engleskog jezika u govoru i pismu
  • BA diplomu
  • Poduzeća će tražiti osnovno poznavanje procesa razvoja proizvoda kojeg oni proizvode (pr. mobilnih aplikacija)

 

Koje alate koristi projektni menadžer?

Project Management softver kao što su: Asana, Trello, Jira, Basecamp. Većina modernih poduzeća koristi neke od navedenih alata, ali postoji i mnoštvo drugih. Bilo bi dobro da poznaješ osnove jednog pa će ti već biti lakše prilagoditi se na druge.

Ovi alati ti pomažu u koordinaciji i komunikaciji s članovima tima, ali i s klijentima (oni isto žele pratiti napredak). Njima ćeš pratiti rezultate pojedinih etapa i onoga na čemu se trenutno radi.

MS Powerpoint, Canva, Prezi i drugi alati za izradu prezentacija. Kao što si već imao priliku pročitati, prezentiranje rezultata bit će ti svakodnevica, pa bi bilo zgodno da su te prezentacije dobro pripremljene kako vizualno, tako i sadržajno.

Još si tu? Netko je ozbiljno zagrijan za ovu poziciju ha? Ako si se prepoznao u navedenom opisu i jedva čekaš krenuti menadžirati projekte savjetujemo ti sljedeće:

Trk na ding.jobs

Ding je aplikacija koja služi studentima kao karijerni kompas. Na njemu ćeš moći pronaći oglase za poslove, prakse, edukacije i studentska natjecanja na kojima ćeš moći razvijati svoje praktične vještine.

Također, moći ćeš bolje upoznati poduzeća koja zapošljavaju u granama koje baš tebe zanimaju. Nema više šume oglasa u kojoj više ne znaš ni što se to točno traži od tebe.

Na linku ostavi svoj mail tako da te možemo obavijestiti čim aplikacija izađe (žurimo, žurimo, planirani launch day je početkom sljedeće godine).

Do tada možeš poraditi na svojim prezentacijskim vještinama i razmisliti jesi li do sada vodio koji projekt na faksu, studentskim natjecanjima ili studentskom poslu. Ako jesi dobro se prisjeti procesa jer će te na razgovorima za ovu poziciju puuno ispitivati o njima.

 

Pozdrav do sljedeće srijede!









Povezani postovi

Koja je najbolja muzika za učenje?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

[ToolDay] Platno poslovnog modela

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Francuska Vlada ulaže €200 milijuna u uništavanje vina! 🍇🔥🤔

Šta će mi to? | 4 min MIN ČITANJA



Komentari