EFZG Tips & Tricks

Što radi Junior Accountant?


David Rey Hudeček
10/12/2018
Vrijeme čitanja: 3 min

Iako ljudi često nazivaju računovođe brojačima zrna, misleći pritom na njihovu posvećenost najsitnijim detaljima, računovođe imaju rijetku prednost nad drugima jer detaljno poznaju svako područje poduzeća, a uz to moraju gledati i širu sliku.

Zbog tog širokog znanja često izvršni direktori (CEO) dolaze upravo iz redova računovodstva i financija.

Junior Accountant (pripravnik u računovodstvu) je pozicija za koju računovodstvena poduzeća ili odjeli unutar poduzeća traže studente završnih godina ekonomskih fakulteta ili one koji su tek diplomirali, a žele se usmjeriti baš u tom području.

Od svih pozicija koje smo do sada obradili, ova bi ti donekle trebala već biti poznata budući da si se s računovodstvom, koji god smjer bio, već nekoliko puta susretao u raznim oblicima.

 Ako ti je još sve u magli, baci oko na Majin radni tjedan i zadatke za koje je ona pa prosudi vidiš li se u njenim cipelama ili ne.


Koje alate mora poznavati pripravnik u računovodstvu?

MS Office (napredno) - već standardno za gotovo pa svaku ulaznu poziciju. U ovoj prilici će naglasak naravno biti na Excel.

Računovodstveni softver (osnovno do srednje) - ima ih jako puno, među najkorištenijima su Microsoft Dynamics NAV (Navision, s kojim si se već susreo na PIS-u i nadamo se naučio osnove) i SAP koje će većina poduzeća navoditi u oglasima,još se mogu pojaviti i Oracle, Netsuite itd..

Ovisno o preferencijama i veličini poduzeća, koristit će neki od poslovnih programa. Bilo bi dobro da poznaješ osnove nekih, pa će ti biti lakše prilagoditi se i naučiti druge alate.

Povezano: Što radi Junior Project Manager?

Jesi li dobar kandidat za pripravnika u računovodstvu?

Idealan kandidat ima:

  • Višu ili visoku stručnu spremu
  • Iznimnu pažnju na detalje
  • Razvijene analitičke vještine
  • Voli brojeve
  • Iznimnu motivaciju i predanost radu
  • Spreman je na kontinuirano profesionalno usavršavanje
  • Sposobnost zadržavanja kvalitete rada pod vremenskim pritiskom (Stresa neće falit :P)

Jezici

  • Engleski (srednje do napredno) - obavezno

Računovođe često polažu dodatne certifikate kako bi dokazali dostignuće određene razine stručne kompetencije.Neki od certifikata su:

  • CPA - Certified Professional Accountant
  • CMA - Certified Management Accountant
  • CIA - Certified Internal Auditor

Neki računovođe se također specijaliziraju na određenim područjima računovodstva, kao što su porezno, naftno i plinsko računovodstvo, forenzičko računovodstvo (stečaji) ili međunarodno računovodstvo.

Kako postati pripravnik u računovodstvu?

Za ovu poziciju je jaaako važno da već za vrijeme faksa stekneš barem neka praktična iskustva u radu. Srećom, računovodstvenih poslova i praksi ne manjka, ali moraš biti spreman na detaljna testiranja i više krugova selekcije u procesu regrutacije na kojima će se dodatno testirati tvoje kognitivne sposobnosti i analitičke vještine.

Ako ti to ne predstavlja problem:

Trk na ding.jobs

Ding je aplikacija koja služi studentima kao karijerni kompas. Na njemu ćeš moći pronaći oglase za poslove, prakse, edukacije i studentska natjecanja na kojima ćeš moći razvijati praktične vještine koje su prepoznate na tržištu rada od strane poslodavaca.

Također moći ćeš bolje upoznati poduzeća koja zapošljavaju u granama koje baš tebe zanimaju. Nema više šume oglasa u kojoj više ne znaš ni što se to točno traži od tebe.

Tamo ostavi svoj mail tako da te možemo obavijestiti čim aplikacija izađe (žurimo, žurimo, planirani launch day je početkom sljedeće godine).

Do tada možeš poraditi na svojim prezentacijskim i prodajnim vještinama, uzmi olovku i daj si zadatak prodati ju svakom ukućanu pa procjeni kakav si potencijal za ovaj posao :)

Pozdrav do sljedeće srijede!









Povezani postovi

Kako napisati diplomski u tjedan dana?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

[PRO TIPS] Kako pravilno citirati u radovima?

EFZG Tips & Tricks | 7 MIN ČITANJA

Posao odmah nakon faksa: Direktor Nenad Hrastovčak, PBZ dd

EFZG savjeti | 4 MIN ČITANJA



Komentari