EFZG Tips & Tricks

Rušimo mit o ispitu iz računovodstva


David Rey Hudeček
27/11/2018
Vrijeme čitanja: 3 min

Nema studenta koji se nije nekad susreo sa "glasinama" o profesorima, kolegiju, težini ispita/kolokvija. Isto tako ste se sigurno mnogo puta uvjerili u suprotno i sjetili se one dobre mudre izreke „nije bitno što se priča, nego tko priča“! 

"Najplodniji" period za nastanak mudrolija je zasigurno par dana prije kolokvija ili ispita. Upravo se u to doba, od nekoliko generacija studenata koji polažu računovodstvo, uvijek može čuti isto … 

Kad pogriješiš jednu poslovnu promjenu, sve ostalo ti je krivo i možeš se pozdraviti sa zadacima i prolazom.

Ovo je MIT! Fascinantna je činjenica da studenti starijih generacija, koji su čak položili računovodstvo sa odličnim ocjenama klimaju potvrdno na ovakve izjave. Nije istina da je cijeli zadatak kriv i da ne možeš nastaviti dalje sa knjiženjima poslovnih promjena koje znaš!

Svaka poslovna promjena = 1 bod. Svaka poslovna promjena se zasebno boduje, uglavnom su sve po 1 bod, a samo jedna ili dvije donose 2 boda. Možda ste baš zablokirali odmah na prvoj promjeni, ali to ne znači da ne možete nastaviti dalje rješavati što znate i skupiti dovoljno bodova.

Povezano: Sve što trebaš znati o izvanrednom ispitnom roku

Promjene koje utječu jedna na drugu. Postoje i poslovne promjene koje ovise o točno proknjiženim prethodnim promjenama. Primjerice, ako niste prepoznali promjene u kojima je trebalo knjižiti neke od troškova, nećete moći onda točno knjižiti promjenu vezanu uz prijenos tih troškova na konto rashoda (ova promjena uvijek dolazi u ispitu/kolokviju).

Isto je i sa zadnjom promjenom, knjiženjem financijskog rezultata. Ako niste točno proknjižili prihode i rashode, to će se odraziti na ovu poslovnu promjenu. Poanta je shvatiti logiku knjiženja i prepoznati promjene koje se nadovezuju jedna na drugušto se posebno naglašava na našim instrukcijama.

Rješavaj sve što znaš. Samo piši … sve se boduje! Pa čak i za naslov bilance dobiješ jedan bod. I ne uzimaj "zdravo za gotovo" svaku info koju čuješ!

Sretno! 

 









Povezani postovi

Što radi Marketing analyst?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Sve što moraš znati o Black Fridayu

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

5 knjiga koje Bill Gates želi da pročitaš ovog ljeta

Smart Study | 2 MIN ČITANJA



Komentari