EFZG Tips & Tricks

Poslovne financije - FAQ


David Rey Hudeček
08/02/2018
Vrijeme čitanja: 3 min


Kroz dugogodišnju edukaciju studenata stekli smo mnoga iskustva koja ćemo rado podijeliti s vama. U ovom članku odgovaramo na neka od najčešćih pitanja vezanih uz poslovne financije na EFZGu. Ako imate neko dodatno pitanje, slobodno nas kontaktirajte na info@streberaj.hr.


Jesu li poslovne financije najteži ispit na svijetu? 

Imamo dobru i lošu vijest. Loša vijest je da je istina da su poslovne financije jedan od najtežih ispita na EFZGu. Dobra vijest je ta da EFZG nije baš najzahtjevniji fakultet na svijetu. 

Niti jedan student EFZGa ne može zamisliti da uči za neki ispit dva mjeseca po 8 sati dnevno i da na kraju padne ispit, što je pravnicima normalna pojava. Poslovne ne morate učiti dva mjeseca, ali računajte si da vam oko 3 tjedna do mjesec dana malo intenzivnijeg učenja treba.


[BESPLATNO] Primjer ispita iz poslovnih financija

 U čemu je toliki problem s poslovnim financijama? 

Na faksu su studenti naučili učiti kampanjski u zadnji čas iz raznih skripti i pitalica, što uglavnom na poslovnima ne prolazi. Na ovoj katedri se sustavno bore protiv svih studenata koji površno uče gradivo i studenata koji uče napamet. I moramo priznati da im to vrlo dobro ide. Njihov cilj je vrlo jednostavan: Svaki student MORA SHVATITI gradivo da bi položio ispit.  

Vi pak imate opciju prilagoditi se sistemu i stisnuti tih tri, četiri tjedna i naučiti nešto te položiti ispit ili potrošiti dvije, tri godine pokušavajući položiti ispit nekim drugim metodama. Naravno, uvijek postoje oni koji polože ispit tako da pročitaju skriptu i nekoliko pitalica, ali takvih je malo. To su uglavnom studenti koji imaju dobro predznanje i vrlo brzo shvaćaju gradivo, a vrlo često je to popraćeno faktorom sreće koji sredi da se baš na tom roku ponove pitalice koje je naučio ili da baš na tom roku ne bude usmenog ispita. Uglavnom, na vama je da odlučite- hoćete li birati lakši i puno rizičniji ili teži i sigurniji put. Čisti primjer „međuovisnosti rizika i nagrade“. :) 

Hoće li biti usmenog?

To se nikada ne zna do zadnjeg dana. Istina je da ga često ne provode, ali to ne znači da ga neće biti na budućim rokovima. 

Iz čega učiti teoriju iz poslovnih financija?

Još jedno shakespearovsko pitanje- knjiga ili ne knjiga? Odgovor je jednostavan – KNJIGA! Zašto? USMENI! 

I da odmah ovdje riješimo odgovor na pitanje: Je li autor ovog teksta djelatnik fakulteta? APSOLUTNO NE! 

Sve nam je jasno. Knjiga je ogromna, nakon što pročitate 50 stranica imate osjećaj da ništa ne znate, gradivo vam je dosadno… istina puno je razloga protiv učenja iz knjige. Ali sve se to lako da riješiti ako si uzmete dovoljno vremena za učenje. To se zove STUDIRANJE. Uglavnom, da se ne ponavljamo 100 puta, pročitajte si dio iz čega učiti na našoj stranici za poslovne financije. 

Iz čega učiti za usmeni?

Zapravo, sve je to isto gradivo. Ako ste dobro naučili za pismeni, ne bi smjelo biti problema niti na usmenom. Kako bilo, svakako nije loše ponoviti si par puta gradivo iz nekih skripti (možda najbolje iz one sa karticama za usmeni), jer vremena za čitanje knjige nemate dovoljno (mislim od kad dođu rezultati do usmenog). Svakako se potrudite da što bolje shvatite ono što učite. Nije vam loše prolaziti po pitanjima s nekim na glas, jer ćete tako najbolje sistematizirati svoje misli. Razgovarajte jednostavno o poslovnim financijama. 

Jesu li profesori na usmenom strašno strogi?

Hmm… i jesu i nisu. Ako znate, vrlo rado će vas pustiti i neće vas gnjaviti dok ne nađu nešto što ne znate. Dapače, nekim našim studenticama (pod našim mislim koje su išle kod nas na instrukcije) je profesorica digla ocjenu na usmenom. Jednoj čak sa 2 na 4. S druge strane, ako ne znate, e onda znaju biti malo oštriji. Kada kažem „ne znate“ mislim i na situaciju u kojoj ste naučili napamet gradivo a ne znate ga povezati. U toj situaciji će se profesorica potruditi da vam ukaže na to koliko ne znate i vrlo vjerojatno će vas srušiti. Pogotovo ako ste prošli pismeni  dobrom ocjenom a na usmenom izvalite neku glupost tipa da dionice imaju dospijeće ili da ne znate stavke bilance i RDGa... 

Blokiram na usmenom. Što da radim?

Neki studenti jednostavno imaju problema s usmenim ispitima. Morat ćete nešto poduzeti po tom pitanju. Uglavnom je izvor nesigurnosti kombinacija introvertnosti i manjka znanja. Ovo drugo ćete lakše riješiti nego ovo prvo. Vi ste budući ekonomisti, morate se znati prodati u najboljem svjetlu. Kada dođete na usmeni, što je tu je. Pokažite svoje znanje a nemojte se truditi sakriti svoje neznanje. Puppy- face vam neće pomoći. Profesori su stari lisci i znaju sve fore. Zato samo hrabro i sigurno. Kada vam profesorica postavi pitanje, lupite šakom od stol i dajte odgovor. Nema mjesta za nesigurnost. Ako je odgovor krivi, krivi je kako god da ga kažete, a ako je točan, pokažite da ga niste slučajno pogodili nego da znate to što vas se pita. 

* Šalio sam se za šaku od stol :)

Kako da znam kada sam spreman za ispit?

Jednostavno, riješite par primjera ispita. Morate znati svaki zadatak iz vježbi riješiti bez pomoći bilježnice u maksimalno 5 minuta. 

Što se teorije tiče, pitalice su odličan način da provjerite svoje znanje. 

Ako si i dalje nesigurni a čeka te sedmi ili osmi izlazak na ispit, slobodno kontaktiraj našeg instruktora i on će vrlo brzo procijeniti jesi li spreman ili ne. 

Ima smisla, ali kod nas :). Svaki cigo svoga konja hvali, ali mi imamo razloge za to. 

Na našim instrukcijama isključivo radimo po PSu, odnosno učimo gradivo tako da svaki student shvati o čemu se radi, a ne da vas učimo kako da prođete pismeni i onda da padnete na usmenom.  

Prijavite se na možete na našoj stranici.    









Povezani postovi

Uvođenje eura: hoće li nas kava na Cvjetnom koštati 1,75 ili 2 eura?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

7 savjeta za učenje matematičkih kolegija

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

[PowerPoint] Kako napraviti savršenu prezentaciju?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari