EFZG savjeti

Posao odmah nakon faksa: Direktor Nenad Hrastovčak, PBZ dd


Hana Iva Lukač
30/01/2022
Vrijeme čitanja: 4 min

Uvod

Nedjeljnu jutarnju kavu preko Teams-a popili smo sa gospodinom Nenadom Hrastovčakom, direktorom regije Zagreb u Privrednoj Banci Zagreb dd. Direktor Hrastovčak, bivši student Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu, prokomentirao je i odgovorio na pitanja o zapošljivosti i konkurentnosti studenata EFZG-a odmah po završetku faksa.

Kako su izgledali Vaši studentski dani? 

Studirao sam izvanredno i to paralelno na 2 faksa, ali to je sve bilo u vrijeme dok faks nije bio previše bitan u poslovnom svijetu. Klasični studentski dani – predavanja i kava sa kolegama.

Koliko dugo radite u Privrednoj Banci Zagreb?

Predugo. Već nekih 37, 38 godina.

Koja je bila Vaša prva pozicija?

Pripravnik u računovodstvu. Klasični računovodstveni poslovi, ništa spektakularno. Radio sam od jutra do sutra , na posao sam znao doći u 7 ujutro i kući otići tek u 22 sata. Nakon računovodstvenog sektora, prešao sam u poslovnicu, nakon toga u podružnicu te kasnije na više pozicije do direktora nekoliko regija u PBZ.

Koje su to ''ulazne pozicije''?

U pogledu poslovnice, nema više klasičnih ulaznih pozicija. Jednu koju bi mogao izdvojiti, kao poziciju na koju dolazi najviše kolega mlađe generacije koji se tek zapošljavaju, bila bi bančin službenik. Šalterski djelatnik koji obavlja gotovinsko poslovanje i transakcije klijenata. ''Prva linija'' poslovnice. 

Kako izgleda put napretka? Nakon ''ulazne pozicije'', koja je sljedeća?

Nema nekog pravila. Bitno je učiti, a ono još bitnije, htjeti naučiti. Možeš ti učiti, ali ako ti to ne želiš, ništa od toga. Tri stvari su ključne za napredak, a to su inicijativa, samoinicijativa i sreća. Samoinicijativa je ono što razlikuje pojedinog zaposlenika od ostalih, jer samoinicijativom se pokazuje želja za učenjem, a to je ono ključno jer to vodi do rezultata. I naravno, kao i svugdje u životu, sreća je ogroman faktor uspjeha.

Je li prijašnje radno iskustvo zaista bitno? Da sa 20 godina imamo već 10 godina radnog iskustva?

Nije. Prijašnje radno iskustvo je u cijeloj priči najmanje bitno, sve se da naučiti. 

Koliko studenata sa završenim EFZG-om, koji apliciraju na neku poziciju u PBZ-u, dobije posao?

Gotovo svi, i svi koji uđu, odnosno dobiju posao, ostaju.

Koja je mjera radne uspješnosti?

To je dosta individualizirano, svakog djelatnika se analizira iz više aspekata. Na početku godine svaki djelatnik dobije jasno zacrtane ciljeve u pogledu prodaje, koje mora ispuniti. Da ne bi bilo, na ocjenu radne uspješnosti utječu i osobni faktori, kao što je djelatnikov odnos prema okolini, a ponajviše prema klijentima.

Postoji li sustav nagrađivanja? Na koji način se motiviraju zaposlenici?

Postoji nagrađivanje na timskom i individualnom nivou. Nagrađivanje se vrši novčanim nagradama na temelju ostvarenih individualnih i timskih rezultata, te na osnovu ocjene nadređenoga. 

Kolika je vjerojatnost da se zaposli osoba koja je ''friško'' izašla s EFZG-a, sa inovativnim znanjima i poznavanjem moderne tehnologije, ako je njezin konkurent menadžer staroga kova?

Šanse su im u potpunosti jednake. Nitko ne zna, nema predrasuda prema mladima, bitan je stav čovjeka. Dapače, najnoviji (najmlađi) djelatnici znaju puno ležernije i korektnije obavljati posao, što je u poslu s ljudima iznimno bitno. Uglavnom, bitan je dojam na prvu, jer je on u gotovo svim slučajevima i točan.

I za kraj, savjet sadašnjim i budućim studentima?

Ako hoćete uspjeti u životu, važno je imati cilj, želju i htjeti naučiti što više – ako se sve to desi, netko će vas prepoznati!


Evo, crno na bijelo - posao odmah po završetku faksa nikako nije mit, već realnost. Znali smo da su studenti sa završenim EFZG- om konkurentni, ali ako ti je trebala još koja potvrda, našao si je upravo u ovom intervjuu. Posao u struci možeš početi tražiti već danas, a najbolje poslove za tebe ima Ding. Tako da, skini app na svoj iOS ili Android uređaj i kreni graditi karijeru. 🤓 

Ako te zanima karijera u PBZ-u, prati Ding oglase. 🦒









Povezani postovi

Top 3 BESPLATNE aplikacije za učenje matematike

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Kako započeti statističku analizu?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

DING - Prvi studentski job app

Smart Study | 4 MIN ČITANJA



Komentari