SUPER ŠTREBER

[online prevare] Može li tvoja mama prepoznati deepfake?


David Rey Hudeček
12/02/2024
Vrijeme čitanja: 5 min

U današnje vrijeme, inovacije poput deepfake tehnologije otvaraju novu razinu kreativnosti, ali isto tako postavljaju ozbiljne izazove u pogledu sigurnosti i privatnosti. Nedavno sam naišao na uznemirujući primjer na Instagramu gdje je deepfake tehnologija korištena za stvaranje videa u kojem "Zoran Šprajc" i bivša predsjednica "Kolinda Grabar-Kitarović" pozivaju građane na ulaganje u neku prijevaru. 

⬇️ VIDEO JE DOLJE

Na prvu sam se dobro nasmijao jer je očito da se radi o deepfake videu, ali sam se brzo prestao smijati kada su mi na pamet pala dva pitanja:

  • 🤔 Može li moja mama prepoznati da je ovo deepfake?
  • 🥹 Hoću li za 2-3 godine i ja moći prepoznati deepfake videose? (Ne zato što ću biti star, nego zato što će se tehnologija razviti.)

Zato sam se odlučio napisati ovaj blog i pozvati mlade da aktivno sudjeluju u borbi protiv online prevara.


Kako ti možeš pomoći?

U borbi protiv ovakvih prijevara, najvažnija je edukacija. Educiraj svoje roditelje, tetu, sestričnu. Pokaži im kako izgleda deepfake. Objasni im kako se rade deepfake videosi. Evo par ideja što možeš napraviti:

  • Podijeli ovaj blog sa svojima na whatsap. Podijeli na whatsapp. (pripremili smo ti gotovu poruku, imaš 3 klika)
  • Razgovaraj s roditeljima
  • Pokaži im ovaj video i pokaži im što sve upućuje na to da je ovo prijevara.


Što je deepfake?

Deepfake kombinira riječi "deep learning" (duboko učenje) i "fake" (lažno), odnosi se na videe koji koriste umjetnu inteligenciju i strojno učenje za stvaranje lažnih videa koji izgledaju autentično. Iako su mogućnosti za zabavu i kreativnost ogromne, deepfake tehnologija također omogućuje stvaranje uvjerljivih lažnih sadržaja s potencijalom za širenje dezinformacija i obmanu.

Kako prepoznati deepfake?

Iako tehnologija brzo napreduje, još uvijek postoje načini na koje možeš prepoznati deepfake:

  • Predobra ponuda! Najlkaši način za prepoznavanje prijevare je pravilo: Ako zvuči pre dobro da bi bilo istina, vjerojatno nije istina!
  • Neprirodni pokreti ili izrazi lica: Tražite bilo kakve neobičnosti u pokretima ili izražajima lica osoba na videu.
  • Neusklađenost zvuka s pokretima usta: Ponekad zvuk nije savršeno sinkroniziran s pokretima usta.
  • Nekvalitetne rubove ili čudne teksture kože: Ako video izgleda na neki način 'ispran' ili ako teksture kože izgledaju neobično, to može biti znak deepfake-a.
  • Pozadinske anomalije: Ponekad pozadina videa sadrži neusklađenosti ili distorzije.


Primjer deepfake prijevare


U ovom videu je očito da se radi o prijevari. Pogledaj sa svojim roditeljima ovaj video i vidi koliko sumnjivih elemenata oni mogu pronaći. Eto ideje za aktivnost uz nedjeljni ručak 🙈. 


Zaključak

Prijevare postaju sve kompleksnije i sofisticiranije. Većinu njih je lako prepoznati, ali uskoro to neće biti tako. Naši stariji su jedna od najranjivija skupina. Zato je na nama zadaća da ih pokušamo zaštiti što je bolje moguće. Slobodno nam pošalji ako imaš neke dodatne primjere s kojima možemo oplemeniti ovaj članak. 
Povezani postovi

KAKO POLOŽITI MATEMATIKU NA EFZGU?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Ekonomisti biraju najbolji božićni poklon

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

10 filmova koje mora pogledati svaki ekonomist

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJAKomentari