EFZG Tips & Tricks

Zašto da učim kad mi to nikada neće korstiti u praksi?


David Rey Hudeček
02/05/2015
Vrijeme čitanja: 3 min


Svi ste vjerojatno čuli za najstariji trik za najlakše učenje - da se znanje upija preko noći ako se knjigu stavi pod jastuk. 🛌

Koliko god primamljiva ta metoda bila, nažalost nije se pokazala najuspješnijom. Zato ću vam ispričati priču o dva studenta.

Jedan je počeo učiti dva mjeseca prije ispita (ne znate za njega jer ga niste imali priliku sresti vani). Drugi je počeo dva dana prije ispita (njega možda čak i znate). Oba su pala ispit. Iako imaju različite priče i ne znaju se privatno, imaju jednu zajedničku stvar.

Učenje na teži način.

Ovaj prvi od šume ne vidi drvo i zbog opuštenosti ne daje sve od sebe kako bi dok uči bio koncentriran samo na to. Ovo je vrlo česta pojava, gdje studenti krenu učiti relativno rano, pa su zbog toga vrlo opušteni i uče "onako malo". 

Ma sigurno ste se svi barem jednom našli u toj situaciji da ste si složili savršen plan učenja  s ciljem da laganini položite ispit. 

Plan je uglavnom - budem si malo pročitao prvi put da vidim o čemu se tu radi - onako informativno.

 Onda ću drugi put naučiti kako spada, i treći put ponoviti. I što se onda dogodi?

Prvi dan pročitate pet stranica, ali toliko ste opušteni da zapravo gledate kroz knjigu i ništa  ne zapamtite. 

Drugi dan preskočite, da malo odmorite; treći isto. Pa četvrti dan krenete opet malo i tako prođe mjesec dana da niste naučili niti jednu stranicu.

A zašto je pao ovaj drugi student? Ovdje se odgovor nameće sam od sebe. U toj panici dva dana prije ispita, jednostavno nemaš vremena biti koncentriran i onda zapravo samo bubaš činjenice napamet bez imalo razumijevanja.

U svemu u životu bi trebali biti umjereni, pa tako i u studiranju treba naći zlatnu sredinu i na taj si način olakšati život.

Počnite studirati a ne bubati napamet.

Studirati = pomno ispitivati; razmišljati 

Odlična strategija učenja je propitkivanje. ''A zašto?'' Pitajte se ovo pitanje sve dok vam se sve kockice  ne slože.  Nalaženjem argumenata zašto je nešto upravo tako kako je navedeno u literaturi puno ćete bolje shvatiti gradivo i tako ćete na kraju studija osim diplome imati i neko znanje - što i nije tako loša ideja, zar ne? ;) Dokle god učite bez razumijevanja, stvari se čine nelogične i neprimjenjive u praksi, pa si samim time radite medvjeđu uslugu jer stvarate averziju prema predmetu unaprijed. I, što je najgore od svega, vjerujte nam da na taj način nećete uštedjeti vrijeme. Možda uspijete položiti tri ispita tako, ali onda će doći onaj jedan, na kojega ćete izaći 6 puta, samo zato jer niste sjeli jednom i naučili kako spada.

A zašto da učimo kad nam to nikad neće trebati u praksi?

Istina, ako ćete učiti na gore navedene načine, nećete svoje znanje moći primijeniti u praksi - pogodi zašto - pa zato što nemate što primijeniti.

Nema boljeg osjećaja od onog kada shvatite kako biste znanje koje ste stekli na faksu sutra mogli primijenili na neko vlastito poduzeće, a vjerujte da je većina stvari koje tamo naučite vrlo usko povezana s praksom.

Osim propitkivanja, odlično je i samoispitivanje. Koliko puta vam se dogodilo da čitate i sve vam se čini poznato, a onda se na ispitu ne možete sjetiti što ste pročitali? Razlog tomu je što ste gradivo prepoznali, ali ne i upamtili, pa ga se zato ne možete ni sjetiti. Složite si priču i prepričajte si gradivo (ili ako volite učiti u paru, prepričajte ga kolegi/ci), tako ćete povezati razne cjeline na dubljim razinama.

Ako ćete učiti na ovaj način, usmeni na bilo kojem kolegiju bit će vam piece of cake, jer u većini slučajeva profesori žele čuti više od suhoparnih definicija iza kojih ne stoji nikakvo razumijevanje.

Za kvalitetno i lako učenje trebaju vam:

  1. Želja i volja za učenjem (ako učiš bez namjere da nešto naučiš, nećeš ništa zapamtiti)
  2. Koncentracija (nema ništa od učenja u krevetu ili udobnoj fotelji – sjedni na stolicu za stol sa dobrim osvjetljenjem gdje je temperatura ugodna da ti nije ni vruće ni hladno)
  3. Vremenski rok (ne čekaj zadnji dan, ali nema potrebe niti da kreneš tri mjeseca prije)
  4. Radne navike (uči svaki dan u isto vrijeme, tamo gdje se osjećaš „radno“)










Povezani postovi

5 ključnih razlika između Računovodstva 1 i Računovodstva 2

Smart Study | 3 MIN ČITANJA

[ToolDay] Testna kartica

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Što radi Financial analyst?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari