SUPER ŠTREBER

Može li se zaraditi na koronavirusu: Coronavirus case study #2


Marijan Mandić
08/04/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Long story short

Na primjeru sumnjivih poslova američke senatorice vidjet ćemo kako dolazi do asimetričnosti informacija i kako se na njima može zaraditi. Nešto ćemo naučiti i o trgovanju opcijama...

Politika i novac

Koliko se često znamo žaliti da su naši političari korumpirani, da im je važniji svoj džep nego državni proračun i da je sve puno nekih rodbinskih veza… 

E pa za tvoju informaciju, nismo jedini, ima toga i u SAD-u. 

Republikanska senatorica Kelly Loeffler, članica je Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i mirovine pri američkom Senatu. Može se reći da je u Senat došla na poprilično sretan način. Naime, u američkom Senatu postoji pravilo prema kojem, ako se senator tijekom mandata odluči umiroviti, guverner savezne države koju je dotični senator predstavljao može odrediti zamjenu. Tako je guverner američke savezne države Georgia odlučio odabrati baš senatoricu Loeffler, kojoj je mandat započeo 1.1.2020.

Naizgled sasvim uobičajen politički proces u SAD-u. Ipak, američka javnost bila je skeptična prema izboru 49-godišnje Loeffler, budući da je njen suprug Jeffrey Sprecher izvršni direktor New York Stock Exchange-a. Sumnjalo se da je Loeffler na mjesto senatorice instalirana upravo zahvaljujući izdašnim donacijama njezina supruga Republikanskoj stranci. Inače, bogatstvo bračnog para procijenjeno je na 500 milijuna dolara, što senatoricu Loeffler čini najbogatijom među svojim kolegama u Senatu.

Insajderske informacije

  • 24. siječnja ove godine, održana je sjednica Odbora za zdravstvo, na kojoj je uskom krugu senatora prezentirana situacija s koronavirusom u Wuhanu. Istog dana Loeffler i njezin suprug počeli su rasprodaju svojih dionica u vrijednosti oko tri milijuna dolara (koje su se kasnije pokazale kao one s najvećim padom). Oko milijun uložili su u kupnju dionica softverskih tvrtki (koje su porasle za vrijeme pandemije).

💡Naravno, korištenje povlaštenih informacija kojima kao političar raspolažeš u svrhu ostvarivanje osobne koristi zabranjeno je zakonom. Jer, bilo kakva asimetričnost informacija može određene sudionike na burzi staviti u povlašten položaj te im omogućiti povećanje bogatstva nauštrb drugih koji nemaju te informacije.

Trgovanje opcijama

Onih 4 milijuna u izravnoj kupoprodaji dionica, zapravo su kap u moru u odnosu na korist koju je bračni par mogao ostvariti hedgingom odnosno trgovanjem opcijama.

Hedging je postupak kojim se osiguravamo od rizika. U situaciji kad je čitav svijet u strahu od koronavirusa, većina se investitora želi zaštiti od gubitaka na burzi. Neki od njih, ne žele prodati dionice, jer dugoročno vjeruju u određeno poduzeće (u dugoj su poziciji). 

Kako spojiti dugoročno povjerenje i kratkoročnu nesigurnost?  Zauzimanjem kratke poziciju (shortanjem-kupovinom put opcije ili prodajom call opcije).

💡Put opcija daje kupcu pravo, ali ne i obvezu da proda dionicu po dogovorenoj cijeni u budućnosti. 

Primjerice:

  • Dionica Delta Air Lines prodavala se sredinom veljače oko 60$
  • Zbog koronavirusa, očekivalo se zatvaranje zračnih luka što bi negativno utjecalo na zrakoplovnu industriju. 
  • Investitori se žele zaštiti od pada vrijednosti dionice (imaju medvjeđa očekivanja), stoga su od izdavatelja spremni za premiju od 5$ kupiti put opciju koja im omogućuje prodaju dionice Delte primjerice 31.12.2020. za 20$.
  • Ako 31.12.2020. dionica Delte bude vrijedila 10$, investitori će iskoristiti put opciju i biti u dobitku.
  • Naime, prodat će izdavatelju opcije dionicu za 20 umjesto 10 dolara, tj dobili su 10 dolara više. Kad se oduzme premija od 5 dolara koju su prethodno platili izdavatelju i dalje su u plusu 5 dolara.
  • Ako 31.12.2020. dionica Delte bude vrijedila 30$, investitor neće iskoristi put opciju jer ju može na tržištu prodati za 10 dolara više nego što piše na opciji.
  • Investitori su u gubitku, a izdavatelj je u dobitku i ostaje mu onih 5$ premije.


Bračni par iz naše današnje priče uvidio je da su put opcije vruća roba, pa se odlučio u prodaju put opcija u iznosu od 18,7 milijuna dolara. To je izrazito riskantan i netradicionalan potez... Dok svi na tržištu imaju medvjeđa; izdavatelj put opcije ima bikova očekivanja. Financijski rizik ogleda se u tome što izdavatelj put opcije može zaraditi samo iznos početne premije, dok su njegovi gubici neograničeni (što cijena dionice više padne, to je njihov gubitak veći).

Zašto ići “protiv tržišta”?

Sigurno se pitaš - Zašto kontrirati svim ostalim sudionicima na tržištu? 

Pretpostavimo da imaš tu sreću, da za razliku od ostalih igrača na burzi sjediš u Senatu…  U posjedu si nacrta financijskog plana vrijednog 2 bilijuna koji treba pomoći posrnulom gospodarstvu, a znaš da je 60 milijardi dolara od tog iznosa namijenjeno zrakoplovnoj industriji, pa dio i Delti. Računaš da će se i situacija s koronavirusom popraviti do kraja godine, da će zrakoplovi ponovno poletjeti, zbrojiš 2 i 2 i odlučiš se za naoko nelogičan potez.

Vrijednost fotelje u senatu

Ako se vratimo na početak priče, sjetit ćeš se da je senatorica Loeffler izabrana u Senat kao zamjena. Upravo ove godine, u studenom, očekuju je izbori na kojima bi prvo trebala postati republikanski kandidat za senatora, a potom i pobijediti demokratskog protukandidata.

Međutim, za pobjedu na izborima potrebna ti je potpora glasača. A, glasačima se čitav ovaj skandal na burzi nije pretjerano dojmio. 

Ankete pokazuju da zaostaje čak 23% za svojim stranačkim protukandidatom. Kako bi pokušala pridobiti birače, ona i suprug obećali su rasprodati dionice iz svog portfelja i uložiti u investicijske fondove. U svoju obranu, okrivila je financijske savjetnike koji su proveli (i predložili, tvrdi) sporne financijske poteze. 

Ona kaže, nije imala ništa s tim.

Je li ovo sve bila samo slučajnost, procijenite sami. Kao i kolika je vrijednost fotelje u američkom senatu, ako su multimilijunaši spremni promijeniti čitavu strategiju ulaganja svog bogatstva samo kako bi je se domogli...

Politika i novac idu ruku pod ruku, uvijek su i uvijek će.










Povezani postovi

[PRO TIPS] Kako pravilno citirati u radovima?

EFZG Tips & Tricks | 7 MIN ČITANJA

Štreberaj dijeli BESPLATNE instrukcije ako Hrvatska osvoji SP 2022.! 🙌

SUPER ŠTREBER | 1 MIN ČITANJA

Studentske udruge na EFZG-u - Koju odabrati?

EFZG savjeti | 6 MIN ČITANJA



Komentari