EFZG Tips & Tricks

Koja je razlika između kolegija Računovodstvo i Računovodstvo I


David Rey Hudeček
16/09/2017
Vrijeme čitanja: 3 min

Koliko se posljednjih godina promjena dogodilo na EFZGu, teško ih je izbrojati. Vjerojatno najznačajnija je novi integrirani studij (5+0). Jedna od novosti na ovom novom programu je ta da na drugoj godini nemate više kolegij Računovodstvo, nego Računovodstvo I. A ti si taman nabavio sve materijale od frendice koja je to slušala pred 3 godine? Prije nego što ih sve proslijediš u prvu kantu za smeće, pročitaj po čemu se razlikuju ovi kolegiji. 

Teorija

Što se tiče teorijskog dijela gradiva, tu nema nekih značajnijih razlika, iako je izašlo novo izdanje knjige iz računovodstva sa pripadajućim priručnikom za zadatke. Nova knjiga, „Računovodstvo I“, vizualno je privlačnija i jednostavnija za korištenje za razliku od one stare knjige iz računovodstva. Nažalost, ne možemo vas razveseliti da se obujam teorije smanjio, ali je zato sa zadacima drugačije.

Zadaci

U računovodstvu I se obrađuje manji broj vježbi, njih ukupno 7. Neke vježbe su slične, kao primjerice sastavljanje bilance, prepoznavanje bilančnih promjena, evidentiranje poslovnih događaja u trgovini i proizvodnji. U poslovnim promjenama u računovodstvu I nema knjiženja pdv-a, ne rade se kalkulacije i izbačene su one vježbe sa evidencijom dugotrajne imovine, evidencijom troškova i vrijednosnih papira. Također se u Računovodstvu I uči sastavljati izvještaj o novčanom toku, što se u Računovodstvu trebalo samo teorijski obraditi i znati. Novim konceptom vježbi se više naglašava razumijevanje i povezivanje gradiva i knjiženja.

KAKO IZGLEDA ISPIT IZ RAČUNOVODSTVA I?

Teorija je na ispitu jednako koncipirana na oba kolegija. I dalje iz teorijskog dijela možete ukupno skupiti 50 bodova, a sastoji se od 15 pitalica na zaokruživanje (svaka nosi po 1 bod) te pitanja na nadopunjavanja (ukupno 35 bodova). U zadacima ćeš morati znati sljedeće:

  • sastaviti početnu bilancu,
  • proknjižiti poslovne promjene vezane uz poslovanje poduzeća koje se bavi proizvodnjom,
  • sastaviti račun dobiti i gubitka koji je zaseban zadatak (dobit ćete sve podatke koje samo treba posložiti),
  • riješiti zadatak vezan uz izvještaj o novčanom toku (prepoznavanje elemenata iz novčanog toka) i
  • riješiti kratki zadatak vezan uz računovodstvene politke (amortizacija i metode vrednovanja zaliha – fifo i ppc).

Eto, toliko o razlikama između ova dva ispita. Želimo ti sreću s polaganjem, a, ako slučajno zapneš negdje, znaš gdje nas možeš pronaći. ;)










Povezani postovi

Može li se zaraditi na koronavirusu: Coronavirus case study #2

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

Što (ne) jesti prije ispita?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

TOP TRI(KI) POZICIJE IZ BILANCE

EFZG Tips & Tricks | 4 MIN ČITANJA



Komentari