EFZG Tips & Tricks

[Kampanja za kampanjce] Kako odgovorno odgađati obveze?


David Rey Hudeček
15/12/2019
Vrijeme čitanja: 3 min

Long story short


  • Rokovi prolaze, praznici dolaze, nemaš brige, a ni pameti, sve 4 u zrak, a onda... BAM! Eto 1. mjeseca, tebi i dalje praznici. Rokovi opet prolaze, samo ti ne.
  • Pokrećem kampanju za kampanjce - I ja sam kampanjac sapiens

    Everybody has a plan - Until they got punched in the face.  Mike Tyson  


Kako složiti plan učenja (aka. plan odgađanja)

Plan učenja - zvuči ko nemoguća dijeta iz Cosmopolitana? Svi lažemo sami sebe kada ga sastavljamo. Ove godine ću zato biti maksimalno realan i složit ću si plan odgađanja! 

Vrijeme je da se suočim sa surovom istinom i napokon izađem iz ormara: I ja sam kampanjac! Tako je kako je - i to se očito neće promijeniti. Jedino što će se promijeniti da sam od danas - pametni kampanjac, kampanjac s planom, kampanjac sapiens ako baš hoćeš!

Nema goreg od gledanja u neispunjene kućice na To-Do listi. Zato ću si u plan uračunati sve – prežderavanje, cuganje, 8 sezona Friendsa – sve što nose ovi divni praznici. I uz to dodajem, pazi, minimalno truda za maksimalne rezultate - cilj svakog odgovornog kampanjca!

Ostani sa mnom, vodim te kroz svoj prvi iskreni plan učenja! (Spoiler alert: Planski neću učiti do 06.01.)

5 koraka do dobrog plana učenja/odgađanja:

1. Stavi sve na papir

Uzet ću si 10 minuta i pogledat istini u oči. Nema više onih fora - dat ću sedam ispita u dva roka. Stavit ću sve na papir da iskreno vidim gdje sam, šta sam.

Imam za položiti:

  • 3 kolokvija
  • Mikroekonomiju
  • Poslovne financije.

Osim toga, postoje i druge obaveze u životu. Možda ove godine nema klasičnih izlazaka, ali će zasigurno biti obiteljskog druženja, blagdanske klope i fimova.

Suma sumarum - do cca. 06.01. sam nedostupan za fakultetske obveze - eventualno malooo mentalne gimnastike da mi mozak ne odumre 🤯🤯🤯.

2. Skupi materijale na vrijeme 

Priprema je pola posla, right? Svaki put kad krenem učiti, 3 dana potrošim na odabir materijala. E to ću ove godine napraviti prije Božića, tako da mirne duše mogu ulijevati u sebe nepreporučljive količine alkohola. Plan je otprilike sljedeći:


    • Poslovne - Štreberaj skripta (120 str - ima je za kupiti u Žutoj), Štreberaj pitalice (cca 500-600 kom), prezentacije i zadaci s vježbi.
    • Mikro - Ona zbirka sa teorijom i zadacima (pišem kod prof. Šohinger)

PAZI! Žuta ne radi od 24.12. - 07.01., tako da si kupi sve materijale na vrijeme

3. Procijeni potrebno vrijeme  

Da preskočimo cijeli onaj ‘Ma, može se to i u 3 dana naučit’ dio, ove godine ću baciti i malo matematike na papir. 

Ekipa iz Štreberaja se kune u svoj rule of thumb:


    • Za ispit koji nosi 9 ECTS-a (+ naravno, poslovne financije koje nose 6) potrebno je oko 60 sati učenja
    • Za ispit koji nosi 6 ECTS-a potrebno je oko 40 sati učenja
    • Za izborne - khm khm 🙂

Znači meni treba cca. Ukupno 120 sati učenja za ova dva kolegija + kolko će mi trebati za kolokvije. Edukatori iz Štreberaja preporućaju krenuti učiti cca 3 tjedna prije ispita, što mi zapravo odlično paše, jer je to taman tamo od 06.01., a na skijanje ove godine ne idem. ☹️ 

4. Vizualiziraj si plan 

Sad kad imam pregled šta sve moram položiti i koliko mi cca vremena za to treba, složit ću si neki plan, po mogućnosti da lijepo izgleda - pa da me malo i nabrije! Pazi sad ovo… to moj plan učenja od zimskih rokova prošle godine, godina je drukčija, ali datumi su više manje isti!


Plan: 

  • Za vrijeme praznika. Svakog dana ću pročitati 5 stranica skripte. To će mi oduzeti cca 1h/dan vremena i jaaako puno kasnijeg stresa. S obzirom da su Poslovne te za koje ću skriptu morati proći više puta, krenuti ću s njom. 
  • Nakon praznika. Pravo učenje kreće nakon praznika. Prema akademskom kalendaru, ispiti bi trebali krenuti od 25.01., pa pretpostavljam da će drugi rokovi biti od cca. 10 dana kasnije - znači u najgorem slučaju (da su mi oba ispita među prvima) od 06.02.2021. U prijevodu, za Mikro krećem učiti 06.01., a za Poslovne 16.01. 

5. Plan za držat se plana 

Everybody has a plan - Until they got punched in the face. Mike TysonA dobro znamo koji su to udarci koji mogu lako razvaliti moj plan - Facebook, Instagram, Netflix i slični paraziti. Inače za to imam dobar recept - uglavnom učim s ekipom na kavi ili u knjižnici - gdje svatko nekome uzme mobitel. Ove godine ipak više ovisim o vlastitoj samodisciplini, ili ću u najgorem slučaju mobitel dat mami.

Dakle, riješim se svih distrakcija, najedem se, i nema više izlika za bespotrebne pauze. Tako da mi na kraju ispitnih rokova To-Do lista izgleda ovako: ✔️✔️✔️, indeks ovako: 🥇,  a ja - ovako: 😄🥂

Tolko od mene za sad. Ajde, napravi fino taj plan i onda slobodno nastavi bezbrižno visiti po Fejsu. Ma - ubaci i malo Instagrama! Imaš vremena! 😉

(A i ako negdje i zapneš, nemoj brinuti - prijavi se se na instrukcije u Štreberaju!) 











Povezani postovi

Niskim kamatama protiv koronakrize

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

Ekonomisti biraju najbolji božićni poklon

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

KAKO VARATI NA ONLINE ISPITU?

Smart Study | 5 MIN ČITANJA



Komentari