He sees you when you're cheating.



Got you! Znaš da je varanje loše! Vrati se na članak i vidi što ti to (ne)donosi varanje na ispitu.
OK
Smart Study

KAKO VARATI NA ONLINE ISPITU?


David Rey Hudeček
09/12/2020
Vrijeme čitanja: 5 min

Zimski rok 2020. obilježen je online predavanjima i - online ispitima. Ali tko se boji online ispita još? Ne kažemo da je okej varati, ali uz sve što smo prošli ove godine, kome se još da učiti?! Zato smo mi istražili najbolje i sigurne metode varanja na online ispitu!

Za početak, metoda ne ovisi o tome na kojoj platformi pišeš online ispit. To može biti:

  1. Zoom meeting
  2. Google meeting
  3. Teams
  4. Skype

Dobro se pripremi

Ok. Sada ćemo uzeti kratku pauzu i razmisliti o trenutnoj situaciju. Do sada ti je već iskočio naš popup iz kojeg si shvatio da je ovaj članak samo klikbejt. Ali ostani s nama do kraja. Probaj se sekundu zapitati o svom studiranju.

Uostalom, zar si stvarno mislio da ćeš od ekipe iz Štreberaja čuti nešto pozitivno o varanju na ispitu? Znaš da smo mi veliki protivnici toga, ali da se razumijemo (kako bi naša frendica rekla) ne judgeamo, samo vam seremo. 😇 

Sve znamo - i kak vam je na faksu; i da profesori nisu uvijek baš možda najpristupačniji; i da ste u sto sranja za vrijeme corone - ali znaš i sam da ima i ona druga strana - a to je da studenti vole tražiti liniju manjeg otpora. 

I to je sve ok - tako je bilo oduvijek. Ali moraš znati da je varanje na ispitu stvarno glupo. Evo i zašto.

🖥 🖥 Screen sharing

Ovi podnaslovi poput screen sharing nemaju nikakve veze s našim tekstom. Oni su samo tu da ne skužiš naš klikbejt ako u prvih par sec samo proscrollaš članak da vidiš kaj ima - kao što to radi preko 50% ljudi. Gle ovo - upravo si naučio nešto o UXu (user experiencu). 

Da se vratim na temu. Većina vas zna da u Štreberaju radimo i na jednom drugom projektu - ding.jobs - aplikaciji za zapošljavanje studenata (spoji se svakako!). Partneri su nam top poduzeća; ali ono - baš baš najjača poduzeća u kojima ćeš tražiti posao nakon faksa. 

Ovo što ćemo ti ispričati je zapravo suma naših iskustava i iskustava najvećih hrvatskih poslodavaca - u prijevodu - čisto zlato. 

Bubica u uhu

Evo ti par bubica u uho - nešto o čemu trebaš razmisliti sljedeći put kad se okreneš na mračnu stranu. Ovo su naša iskustva s tržišta.

Nikoga ne zanima tvoja diploma nego tvoje znanje. 

U razgovoru s poslodavcima smo saznali da ih preko 80% više cijeni znanja nego diplomu. Na mnogim pozicijama se već prestalo gledati koju diplomu uopće imaš. Bitno je samo što znaš raditi i što si spreman naučiti. 

Zaključak: Ako varaš na ispitu - niti ćeš steći znanje niti ćeš znati što te uopće zanima.

Prevario si sebe.

Jedan HRovac iz velike banke nam kaže: “Pa svi znamo da masa studenata vara. Zato se nažalost niti ne možemo osloniti na ocjene u indeksu; nego radimo svoje testove. To nam oduzima dosta vremena, ali jednostavno nam nema druge.” 

Mi na razgovorima za Štreberaj edukatore u 10 minuta procijenimo tko je varao / bubao napamet. Di neće netko tko radi to svaki dan.

Zaključak: Ako si prevario ispit - prevario si samo sebe (ok, možda i profesora). I što ti to na kraju znači?

Ne varaš samo ti.

Varanje na ispitima je sada postao već stvarno ozbiljan problem. Masa ekipe vara - i (nažalost) mnogima to prolazi. Razmisli malo koliko će ti onda vrijediti tvoja diploma ako se svrstaš u isti koš?

Govorimo ti iz perspektive nekoga tko zapošljava i u stalnoj je komunikaciji s poslodavcima. Tvoja diploma neće biti dokaz da si učio s razumijevanjem, ali znanje hoće. 

Zaključak: Uči s razumijevanjem i nemaš brige.

Frend u ormaru

Ako još nisu, uskoro će i u tvom društvu krenuti razgovori vezani za neke aktualne svjetske teme. Varaš se ako misliš da tebe neće pitati za mišljenje - pa ipak si ti jedan ekonomist! Zamisli, netko te pita što kažeš na ovu našu recesiju i kako bi se trebali izvući iz nje? 

E sada, hoćeš li prevariti i sebe i profesore i frendove, u to ne ulazimo, ali budimo realni, to je sada već baš puno varanja. Većina toga što učiš (ili ne učiš) na faksu je stvarno primjenjivo i dobro će ti doći to znanje u svakodnevnom životu. Summa summarum, varanje na ispitu će ti donijeti više zla nego dobroga!

Znam da je teško i pronaći motivaciju, primiti se posla i krenuti učiti, ali evo ti motivacije! A što se primanja posla tiče, nema tog posla na koji te neće primiti ako se odmah primiš posla i kreneš učiti!

Ako ti je teško krenuti učiti sam, dođi u Štreberaj, mi smo tu za tebe - na sigurnoj udaljenosti!


Vrijeme je da preispitaš odluke koje si donio ove godine! Znam da je ova godina bila užasna - bez brige, na zločestoj je listi - ali to ne znači da moraš biti i ti!

Sorry još jednom na klikbejtu, ali znaš da je viši cilj. 



UPIŠI INSTRUKCIJE










Povezani postovi

StartITup - Ima li u Hrvatskoj „para” za StartUpe?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Poslovne financije - FAQ

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Kako napisati diplomski u tjedan dana?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari