EFZG Tips & Tricks

Kako napisati diplomski u tjedan dana?


David Rey Hudeček
21/04/2023
Vrijeme čitanja: 3 min

⚠️ Važna obavijest za početak!

Sad' je fakat krajnje vrijeme da pronađeš posao u struci. Bez brige, mi smo se potrudili i da ti tu maksimalno pomognemo! Registriraj se na našu aplikaciju za zapošljavanje studenata i onih koji su friško diplomirali - DING . Stali smo na kraj neodgovaranju na prijave za posao! Nudimo ti velik broj poslova u top kompanijama, tvoje je samo da listaš aktualne ponude poslova, praksi i natjecanja u svojoj struci. Sve je free 💸

Registriraj se ovdje 🦒


E ,sad se vrati na diplomski! Sretno 👋


U Štreberaju smo do sada ispratili masu studenata - od prvih, brucoških dana, pa sve do zadnjih godina studija. Pisanje diplomskog (čitaj: ili završnog) rada mnogima predstavlja jednu od najomraženijih aktivnosti.🤮🤮🤮

Je li moguće napisati diplomski u tjedan dana?

Kratko i jasno: DA. Znamo mnoge naše studente koji su to uspjeli.

Da se ne lažemo, uglavnom će ti trebati više vremena, ali ako ti gori pod nogama 🔥🔥🔥 i možeš se izubijati od pisanja svaki dan (tipa do 10 sati pisanja dnevno),  moguće je. Isto tako, znamo da to neće baš biti rad za dekanovu nagradu, ali ti sam znaš što ti je cilj. 

Istina je da će to uglavnom potrajati i do mjesec dana (posebice ako želiš napisati stvarnooo dobar diplomski), ali uz dobru organizaciju je moguće taj proces znatno skratiti. Kroz naše dugogodišnje iskustvo smo naučili što studentima predstavlja najveći problem i na što troše najviše vremena, a mi smo eksperti za uštedu vremena. Prati naše savjete i napiši rad bez muke.

Long story short

  • Samo kreni. Odmah se baci na posao, bez previše filozofiranja.
  • Forma. Forma. Forma. Citiranje, margine, fontovi i slične stvari. We've got your back!
  • Pripremi se. Studenti najviše vremena troše zbog loše pripreme. Imamo puno savjeta.
  • Istraživanje. Ne znaš kako bi proveo istraživanje? I za to imamo rješenje.
  • Sistematizacija. Ne možeš pisati 3 poglavlja od jednom, piši jedno po jedno.



Samo kreni

Najbolji savjet koji ti možemo dati je da prestaneš izmišljati opravdanja za odgađanje pisanja rada. Znam da sad zvučim k'o tvoja mama, ali vjeruj nam da znamo o čemu pričamo. Uzmi si slobodan tjedan i baci se na posao. Potpuno je normalno da u samom startu imaš 1000 pitanja u glavi, ali zato su tu tvoj mentor, stariji kolege i (naravno) ja 😀.

Bitno je da si od starta zacrtaš cilj i držiš ga se. Znaš kol'ko sam studenata vidio koji po 10 puta počinju pisati diplomski i razvlače ga mjesecima. Nemoj i ti biti jedan od tih. Kužim ja da ti je to nešto poptpuno novo i da možda ne znaš uopće od kuda krenuti, ali bez brige - tisuće studenata je u istoj sitaciji k'o i ti - i guess what - uglavnom svi prežive.

Forma, forma, forma

Ne znam kako ovo više naglasiti. Imam jednu sretnu i istovremeno tužnu vijest: pišeš diplomski rad, ne doktorsku disertaciju! To znači da se od tebe ne očekuje da riješiš problem hrvatskog javnog duga.

Sretna vijest: Cijela poanta završnog i diplomskog rada je zapravo da pokažeš kako se znaš koristiti literaturom i da možeš na kraju dati neki suvisli zaključak (+ nekada da pokažeš kako možeš provesti jednostavno istraživanje). Simple as that.  

Tužna vijest: To, nažalost, znači da će tvoj mentor podjednako gledati sadržaj tvog rada kao i formu

Zapravo, da budem maksimalno iskren, često imam feeling da masa profesora uopće ne pročita te diplomske radove, nego samo letimično prelete preko rada, da te malo isprave po formi i to je to. Svaka čast iznimkama, kojima ovim putem poklanjam ovu medalju 🎖️ i puno ih pozdravljam! Većina studenata je zapravo već i prije odabira mentora svjesna u što se upušta - odnosno što može očekivati od kojeg mentora. 

Da budem malo kontradiktoran, jer - zašto ne?- ja zapravo uopće ne podržavam pisanje bullshit 💩 diplomskih i zapravo bi mi bilo puno draže da si uzmete malo više vremena od tjedan dana za to, pa da ga napišete kak spada. Al' opet, kužim da ste često u situaciji da vam je stvarno hitno ... i zato pišem ovaj članak. 

O kakvoj to formi pričaš?

Kada kažem forma, mislim na uređivanje diplomskog, ne na pisanje (ako me kužiš). Znači, spremi se na to da će profesoru nekada biti važnije je li nešto u citatu napisano kosim slovima, nego je li tema diplomskog uopće pogođena. I to je tako! I to moraš prihvatiti! Možemo se isplakati na brzinu 😢😢😢 i idemo se suočiti s problemom. 

Većina studenata se s uređivanjem rada namuči jednako kao i s pisanjem istog. Najviše vremena možeš uštediti upravo na tome. Forma rada se prvenstveno odnosi na sljedeće stavke:

  • Naslovna strana
  • Izgled rada (margine)
  • Tekst (font, veličina, prored...)
  • Citiranje
  • Popis literature - namjerno ovo boldam da skužiš koliko je to bitno. Da dušo, MORAŠ paziti na to jesu li inicijali autora napisani točno onako kako se od tebe traži. I što prije to prihvatiš, to ćeš brže imati diplomu u ruci. U suprotnom će ti profesor 20 puta vraćati rad. 

HELP! Nisi baš najurednija osoba i misliš si: umrjet ću! Bez brige, riješit ćemo! Prvo skini naš predložak diplomskog rada u Wordu u kojem sam ti poštelao sve margine, naslovnicu i ostalo uređenje (🙏🏻 znam, znam, pravi sam heroj...heheh); a zatim pročitaj pravila citiranja, da ne gubiš vrijeme na tome. 

Pripremi se

1. NAPRAVI PLAN

Dobro si čuo. Napravi vražji plan jednom u životu. Ne traži neke fancy aplikacije. Dovoljni su ti papir i olovka da složiš plan. 

Good news! Pola plana već imaš! Tvoja dispozicija (sadržaj rada) je zapravo pola tvog plana. 

Sadržaj rada = Plan

Plan ti pomaže da budeš usredotočen i fokusiran samo na jednu stvar. Multitasking je 💩. Nemoj si zabrijavati da ćeš multitaskingom ubrzati stvari. Najgore što možeš raditi je pisati svako poglavlje "po malo", pa će se to "na kraju posložiti". NEĆE! 


2. KAKO IZGLEDA DOBAR PLAN?

Zapamti - moguće je napisati diplomski u tjedan dana. Istina je da ćeš se ubiti od posla, ali moguće je. Evo primjera plana kako bi to trebalo izgledati. 

Ako si možeš priuštiti 2-4 tjedna pisanja, bilo bi puno bolje. U tom slučaju samo pomnoži sve sa brojem tjedana koje si si uzeo za pisanje.

Matematika diplomskog: 

  • 40-60 stranica. Tvoj završni rad bi trebao imati oko 40, a diplomski 60 stranica ukupno (uključujući popis literature i sve ostalo što ide u rad). 
  • Prvi dan si ostaviš za istraživanje literature, čitanje, podcrtavanje... (aka. ufuravanje)
  • Zadnji dan je za pregled gramatike, konačno uređivanje, potrebnu doradu... (aka. peglanje)
  • 5 dana za pisanje. Ostaje nam 5 dana za pisanje. S obzirom da se moramo ubiti od posla, računamo cca 10h/dan. (npr. 08-13h + 16-21h). Ostane ti još vremena i za kavu, teretanu, pivu... sve. Samo se drži plana!
  • 1-2 str/h. Neki prosjek za pisanje OK diplomskog rada (ne najbolji, ali definitivno ne i najgori) je 1-2 stranice po satu. Nemoj biti frustriran ako je u početku to sporije, svima je tako. Isto tako, nekada ćeš 3 sata pisati jednu stranicu, pa ćeš naletiti na dobar izvor literature, sliku, grafikon, nabrajanje i u pol sata ćeš nadoknaditi sve izgubljeno.
  • 60 str = 40 h pisanja. Jednostavnom matematikom dolazimo do zaključka da nam za diplomski treba cca 40 sati pisanja (ako uzmemo prosjek od 1,5 str/h). 

Primjer plana

0. dan - Priprema

1. dan - Ufuravanje - ne pišem još ništa, samo skupljam literaturu

2. dan - 2. Poglavlje - (1. Uvod pišeš na kraju) Drugo poglavlje treba imati cca 10-15 str.

3. dan - 2. + 3. Poglavlje  Trebat će ti neko vrijeme da uđeš u shemu. Zato će pisanje u startu biti sporije. 

4. dan - 4. poglavlje - Ovisno o radu, treće poglavlje će vjerojatno imati isto 10-15 str, a četvrto 20ak.

5. dan - 5. poglavlje - Peto će vjerojatno biti istraživanje. Za njega će ti nekada trebati više, nekada manje vremena; ovisno o kompleksnosti.

6. dan - Uvod + zaključak + peglanje 



Istraživanje

Ako u radu imaš i empirijski dio, odnosno radiš neko istraživanje, to poglavlje će ti biti najvažnije i na obrani očekuj najviše pitanja o njemu. Prema našim iskustvima poglavlje s istraživanjem uglavnom imaju oko 25 stranica, pa si tako računaj da ti teorijski dio prije njega ukupno mora imati oko 30 stranica.

HINT: Istraživanje će ti uzeti najviše vremena. U tom slučaju kreni s empirijskim dijelom paralelno s teoretskim, kako bi uštedio na vremenu. U prijevodu, ako imaš ankete, neka se one skupljaju dok pišeš teorijski dio.


HELP! Sve znamo, mnogima treba pomoć oko statističke obrade podataka. Bez brige. Naš Tomo to ima u malom prstu 🤙. Javi nam se i vidi kako ti možemo pomoći.

Email: tomislav@streberaj.hr;
Mob: 099/306 3232

Sistematizacija

Piši odmah konačnu verziju!

Ako misliš rad stvarno napisati u tjedan dana, nema prostora za bezvezno nabacivanje copy/pastanih dijelova raznih knjiga, pa ću se kasnije pozabaviti uređenjem, citiranjem, spajanjem cjelina... Pišeš odmah konačnu verziju, što znači da odmah moraš paziti na:

  • logičan slijed misli, 
  • dobro citiranu literaturu,
  • uređenje rada.


Zaključak

Na kraju svega se pitaš: Je li stvarno moguće napisati diplomski u tjedan dana? Naš odgovor i dalje ostaje isti: Da, uz dobru pripremu, puno kave i puno sati rada je moguće napisati diplomski u tjedan dana.

Zato, prestani trošiti vrijeme na netu, skini naš predložak rada i kreni pisati!


Razvali taj diplomski, znam da možeš. 

Tvoj Rajko!



🧐 Još imaš ispita za riješiti? Pogledaj našu ponudu instrukcija i riješi sve bez muke.









Povezani postovi

Zašto SVI uče matematiku po Štreberajevoj radnoj bilježnici?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Kada početi učiti za jesenski ispitni rok?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Kako pripremiti drugi kolokvij iz Statistike u 9 dana?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari