EFZG Tips & Tricks

[Upravljačko računovodstvo] 5 najčešćih problema na ispitu!


David Rey Hudeček
13/03/2017
Vrijeme čitanja: 3 min

Kako bismo vas oslobodili straha i svih negativnih očekivanja od ispita iz upravljačkog računovodstva zbog svih priča kojih ste se naslušali, napravili smo za vas kratki pregled najčešćih problema na koje se nailazi prilikom rješavanja ispita iz upravljačkog računovodstva. Gotovo uvijek se radi o sitnicama koje mogu imati odlučujuću ulogu u tvom konačnom rezultatu.Seciranjem ispita pronašli smo sljedećih 5 stvari na koje trebate obratiti pozornost:


1.     Vrijeme


   Čovjek koji može upravljati svojim vremenom, može upravljati bilo čime. Bernard Mannes Baruch, „Vuk samotnjak na Wall Streetu“  


Bez obzira pišeš li ispit ili kolokvij, isti je broj zadataka i vremena je taman ako znaš što radiš.

Dobro upravljanje vremenom ćeš postići ako kreneš prvo sa zadacima.

HINT: Prije nego kreneš čitati zadatak bacioko na ono što te zadatak traži (pod a, b, c,c d), a tek onda u tekstu zadatka potraži informacije koje su ti za to potrebne. Ionako ne možeš čitajući zadatak odmah popamtiti sve što je u njemu zadano i vraćati ćeš se na tekst zadatka više puta u toku rješavanja. U sklopu jednog zadatka imati ćeš po tri (najčešće četiri) podzadatka pod a, b, c, d. Važno je da ih rješavaš redom jer će ti često ono što si izračunao pod a trebati za izračun b, c ili d dijela zadatka. Na kraju prilažemo dokaz: primjer zadatka s ispita. Zato nastavi čitati!


2.     PREVIŠE PODATAKA

Kažu da od viška glava ne boli. To ne vrijedi ako si na ispitu iz UR.

Zbog viška podataka možeš imati problema s vremenom.

Pogotovo ako se fokusiraš na njih bespotrebno prije samog rješavanja zadatka. Samo kreni i pažljivo biraj informacije koje su ti potrebne. Često su jedne ispod drugih nabrojanje slične stvari (normalni, maksimalni kapacitet i sl.) Primjer: Za izračun stupnja iskorištenja kapaciteta kod metode ukupnih troškova trebat će ti normalni kapacitet. Moguće da će ti podaci (o stupnju iskorištenja ili kapacitetima) biti zadani i ako zadatak od tebe traži izračun troška proizvoda po varijabilnoj metodi. Samo ih preskoči i ne daj da te zbune. Ti znaš što ti treba i idi po to!Želiš riješiti ispit iz upravljačkog računovodstva bez imalo stresa? Prijavi se na naše instrukcije!




3.     Premalo podataka

A što ako nema onog što tebi treba? Kreneš rješavati najlakši zadatak na svijetu (izračunati trošak proizvodnje) i skužiš da ti nije zadan direktan materijal koji ti za to treba... ni direktan rad... a nema ni OTP-a...

Vjeruj nam, ništa  ne fali.

Zadali su ti sve što ti treba, samo je to možda zakamuflirano u nekom izrazu. Možda imaš zadane troškove konverzije, a možda se u izrazu varijabilni troškovi proizvodnje krije zbroj DM, DR i varijabilnog OTP-a. Zato je za prolaz svakako dobro poznavati teoriju; ne zato što iz teorijskog dijela treba imati 60% pa si za to naštrebao pitalice koje će te možda „pogoditi“, nego zato što će ti ona trebati za razumijevanje zadataka. Pažnju obrati i na OTP. Nekad je fiksni ili varijabilni OTP zadan u postotku od ukupnog OTP-a, a nekad je upravo ukupni OTP taj kojeg je potrebno izračunati.  Matematika je jednostavna, ali igra riječima može malo zakomplicirati priču.

4.     Ružni brojevi

Ružan broj je u studentskoj populaciji kolokvijalan izraz za rezultat koji nije okrugli iznos, nego ima čak i neke decimale.

Prihvati "ružne" brojeve.

Provjeri još jednom postupak za svaki slučaj ako će ti biti lakše jer uvijek postoji vjerojatnost da se negdje potkrala greška, ali nitko nije rekao da rješenje zadatka mora biti okrugla stotica. Kod nekih zadataka ćeš, ako razumiješ teoriju, moći provjeriti jesi li dobro riješio. Kod povezanih troškova proizvodnje – metode relativne tržišne vrijednosti, postotak bruto marže mora biti

5.     Obrazac za odgovore



   Riješio/la sam točno, ali nisu mi priznali rješenje. Svaki drugi student koji  unatoč učenju padne ispit.  

Često u brzini krivo ispuniš obrazac za točne odgovore. Zato pripazi kod ispunjavanja.

Ne priznaju se rješenja koja uz sebe nemaju točnu mjernu jedinicu.

HINT: Olakšaj si život pa piši i krati mjerne jedinice dok rješavaš zadatke. Na taj si način siguran da je mjerna jedinica točna.

KRUNSKI DOKAZ: Zadatak s ispita

Bolje ćeš usvojiti prethodno nabrojane savjete ako si ih možeš predočiti na pravom primjeru zadatka. Zadatak: Poduzeće X na kraju mjeseca siječnja 2016. godine dobilo je od svog računovodstva sljedeće podatke:

  • proizvedena količina = 30 000 kom
  • prodana količina = 40 000 kom
  • maksimalni kapacitet = 45 000 kom
  • normalni kapacitet = 40 000 kom
  • troškovi konverzije = 38 900 kn (omjer 3:4 u korist OTP-a)
  • stupanj iskorištenja kapaciteta = 75%
  • početne zalihe = 18 000 kom (trošak proizvodnje prethodnog i tekućeg obračunskog razdoblja je isti)
  • direktan materijal = 20 000 kn
  • 30% ukupnog OTP-a odnosi se na varijabilni OTP

Kupcu je za prodanu količinu izdan račun na iznos 310.000,00 kn (uključen PDV). Društvo za vrednovanje zaliha koristi metodu direktnih troškova. Izračunajte:

  1. jedinični trošak proizvodnje
  2. vrijednost zaliha na kraju razdoblja
  3. rashode razdoblja
  4. trošak prodanih proizvoda


  1. #vrijeme

Za uštedu vremena prvo baciš oko na ono što će ti trebati u zadatku – troškovi proizvoda (tražit ćeš u zadatku po kojoj metodi), vrijednost konačnih zaliha, rahode od prodaje i rashode razdoblja... dakle izračun troška proizvodnje i izvještaj o dobiti. Idemo po informacije!  


      2 #teorija


Znaš da postoje dvije metode i prvo što tražiš u zadatku je koja je tebe zadesila. Preletiš kroz zadatak i u zadnjoj rečenici se naživciraš jer znaš da postoje metoda ukupnih i metoda varijabilnih troškova, a nikad čuo za direktnu.  Šalimo se, nećeš se naživcirati jer znaš da se metoda ukupnih troškova zove još i apsorpcijska ili metoda potpunih troškova i da se koristi i kod eksternog izvještavanja, a metoda varijabilnih troškova se zove još i metoda direktnih troškova.  



     3.#višak/manjakpodataka


Sam sebi postaviš pitanje što ti sve od podataka za metodu varijabilnih troškova treba i ideš samo po to. Znaš da moraš zbrojiti direktan materijal, direktan rad i varijabilni OTP, ali upravo shvaćaš maloprije spomenuti problem viška i manjka podataka.


  • Maksimalni i normalni kapacitet - višak


(Zadana je metoda varijabilnih troškova kod koje zanemaruješ podatke o kapacitetima i stupnju iskorištenja jer se kod te metode cijeli fiksni OTP (u potpunosti) smatra rashodom razdoblja, odnosno nećeš ga ubrajati u trošak proizvoda.)

    4 #ružnibrojevi 

Troškovi konverzije su zbroj direktnog rada i OTP-a (ovo znaš iz teorije). Ako su oni ukupno 38.900 kn, a omjer je 3:4 u korist OTP-a jednostavnom matematikom dolazimo do troška DR koji je 16.671,43 i troška OTP-a koji je 22.228,57 kn   Zadan je DM = 20.000 kn, imaš DR = 16.671,43 kn i treba ti još varijabilni OTP. Ako je ukupni OTP 22.228,57 kn, a varijabilni 30% od toga, imamo rješenje! DM = 20.000,00 kn DR = 16.671,43 kn Var. OTP = 22.228,57 x 0,3 = 6.668,57 kn Ukupan varijabilni trošak proizvodnje je (zbroj) 43.340 kn, a jedinični je onda 43.340 kn / 30.000 kom = 1,45 kn/kom  


     5.#obrazaczaodgovore #mjernejedinice

Pazi na to da pod a) odgovor bude s mjernom jedinicom => 1,45 kn/kom.   Dalje možeš sam/a. Ako negdje zapne, Štreberaj tim je tu – prijavi se na instrukcije i riješi ispit k'o od šale.      









Povezani postovi

5 korisnih savjeta za odabir poduzeća iz AFI-ja

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Štreberaj dijeli BESPLATNE instrukcije ako Hrvatska osvoji SP 2022.! 🙌

SUPER ŠTREBER | 1 MIN ČITANJA

Dokle će cijene divljati: što uzrokuje inflaciju?

SUPER ŠTREBER | 4 MIN ČITANJA



Komentari