SUPER ŠTREBER

Državni proračun zaražen koronom


Marijan Mandić
27/11/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

📚 Što su nas naučili na faksu?

Kraj kalendarske godine ❄️uvijek je zanimljivo razdoblje u hrvatskoj politici. Naši dragi saborski zastupnici raspravljaju o prijedlogu Državnog proračuna 💰. Kad u žargonu čujemo riječ proračun, obično se misli na proračun središnje države:

💡Proračun definicija. Proračun je osnovni instrument putem kojeg država prikuplja sredstva te financira javna dobra i ostale potrebe.

Alii, postoji mali milijun proračuna. 127 gradova 🏙️, 429 općine, 20 županija, svako ima svoj proračun, no zna se čiji je najveći. Državni, naravno 😉.

Proračun se donosi na temelju Zakona o proračunu. Kada se prijedlog proračuna izglasa u Hrvatskom saboru, on postaje Zakon o izvršavanju državnog proračuna.

Proračun je glavni instrument fiskalne politike, odnosno ministarstvo financija određivanjem državne potrošnje (G-government spending) ima snažan utjecaj na gospodarstvo 🏭.

👨‍💼Kako to izgleda u praksi?

Već u tekućoj godini ministarstvo financija kreće u planiranje budućeg proračuna. Krajem godine, Vlada RH (izvršna vlast) upućuje Hrvatskom saboru (zakonodavna vlast) Prijedlog proračuna. Ako se proračun izglasa ✋, on se izvršava u idućoj godini.

Ako se pak proračun ne izglasa 🛑, ako ne postoji većina u Saboru, najčešće se ide na nove izbore. Tako je i kod gradskih ili županijskih proračuna…

Želiš srušiti premijera/gradonačelnika/župana? Sruši mu Prijedlog proračuna 🤓.

Quid pro quo

Što bi rekli stari Rimljani, usluga za uslugu ili ruka ruku mije 🤑. Glavnina proračunskog procesa sasvim prigodno odvija se krajem godine, kad većina ljudi očekuje Božićne poklone o kojima smo već pisali 🎄🎅. Recimo da se slična stvar događa i kod saborskih zastupnika. Mnogi svoju podršku aktualnoj vlasti uvjetuju prihvaćanjem određenim amandmanima. Fensi riječ, znam, evo kako to u praksi izgleda:

Andro, ako se ove godine ne uvede trajektna linija do Prduše Vele, možeš zaboraviti na moj glas.

I što će naš nesretni Andro, nego zamoliti svog ministra Zdravkeca da u proračunu nađe mjesta za još jedan trajektić. A u Saboru vladajuća većina mora slušati šefa i prihvatiti amandman (francuski: korekcija 👌).

Rebalans proračuna

Stvari ne idu uvijek po planu… Zamislimo da javne financije pretrpe snažan šok, primjerice da se i sam proračun zarazi koronavirusom 😷. Simptomi su vrlo jasni i teški. Osjetan pad državnih prihoda od poreza, a uz to i povećanje državnih rashoda zbog održavanja radnih mjesta. I kaj sad 🙀!? Moramo naći način kako da proračun stavimo na respirator, sve dok se ne nađe misteriozno cjepivo 💉.

U našem ekonomskom slučaju, respirator će za Državni proračun biti izglasavanje Izmjena i dopuna Državnog proračuna, u narodu poznatiji i kao rebalans proračuna. A cjepivo? Cjepivo predstavljaju optimistična očekivanja da će se iduće godine gospodarstvo stvari vratiti u normalu, što će za posljedicu imati normaliziranje javnih financija.

Eto, da te ni sam više čuo da ti je fiskalna politika 📚 dosadna, ili da ne znaš razliku između IS i LM krivulje 🙃. I da, nemoj si dopustiti da kao bivša predsjednica ne znaš kako se puni Proračun 🚫. Ipak ga ti financiraš 😂.

Izvor

Btw, prihodi za 2021 planirani su na razini 147 milijardi, a rashodi 158 milijardi kuna. U konačnici sitni deficit od nekih 11 milijardi kunica 😹.









Povezani postovi

Sve što moraš znati o Black Fridayu

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Kako se pripremiti za Dekanski na EFZG?

Smart Study | 3 MIN ČITANJA

Nauči podučavajući i položi ispit Feynmanovom tehnikom!

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari