Smart Study

Božićna euforija: 7 savjeta kako pametno trošiti za vrijeme blagdana


Hana Iva Lukač
16/12/2021
Vrijeme čitanja: 4 min

Sažetak 📃

Bliži se vrijeme blagdana i svi znamo što to znači – pokloni, lampice, ukrasi, namirnice. Pravo pitanje je kako se ne pogubiti u svemu tome, kako otići u trgovinu i vratiti se doma sa jednom vrećicom slatkiša, jednim lampicama za bor, jednim ukrasom za dom. Kako ne pretjerati i kako pametno potrošiti novac? Evo par savjeta:

1. Kreiraj budžet

Prvi korak u dobrom planiranju troškova je kreiranje budžeta. Odredi koliko možeš i želiš potrošiti ovih blagdana i pazi da ne premašiš svoj budžet. 

U tvome planiranju budžeta pomoći će ti besplatna aplikacija Santa’s bag. U aplikaciji jednostavno možeš planirati i organizirati svoje blagdanske troškove i to po osobama, cijenama i trgovinama.

Santa’s bag možeš preuzeti ovdje.

2. Napravi listu 

Liste su vrlo jednostavan i učinkovit način planiranja općenito. Jednostavno odredi kome sve želiš kupiti poklon, što ti treba od ukrasa i što će biti na tvome blagdanskom stolu. Lista će ti dati detaljan pregled svega što trebaš nabaviti i tvoju nabavku će učini jednostavnijom. 

Na listu si također dodaj iznose koje želiš potrošiti i uskladi ih sa budžetom. Pomoć u izradi liste donosi ti aplikacija ClickUp, a možeš ju preuzeti ovdje.

3. Nemoj kupovati u zadnji tren  

Kupnja blagdanskih potrepština može biti stresna, pogotovo kada se radi o poklonima, jer već si si u glavi odredio točno što želiš kupiti. I onda dođeš u situaciju da je sredinom prosinca baš ta stvar rasprodana. Upravo to možeš izbjeći tako da kreneš u kupnju već krajem studenog, bez stresa i iznenađenja.

4. Kupuj na sniženjima i usporedi cijene

Nakon što si  konačno odlučio što ćeš svojoj obitelji i prijateljima kupiti za Božić, isti proizvod potraži i u drugim trgovinama. Na primjer, majica koju si odlučio kupiti mami za Božić je možda u nekom drugom shopping centru na sniženju i eto prilike za uštedu, što je odlično za tvoj budžet. Iako, možda nećeš biti te sreće da nađeš majicu na sniženju. Ali ne brini, kreirao si svoj budžet i planirao si taj trošak, tako da, it's okay, i dalje si unutar budžeta 🙃. 

5. Online kupovina

Iskoristi prednosti free shippinga jer možda upravo ono što si odredio kao jedan od poklona možeš pronaći u online trgovinama, ali pazi! Nemoj naručivati u zadnji tren, lako ti poklon naručiš ranije i neka on stoji u ormaru.

6. Secret Santa

Svi smo bili u situaciji da ne znaš što bi nekome kupio za Božić i da satima šećemo po shopping centru da dobijemo ideju. Složit ćemo se svi da je time consuming i stresno –  tako da sa prijateljima i obitelji možeš ovaj Božić učiniti drugačijim i uvesti novinu – Secret Santa. Secret Santa funkcionira na principu da svi sudionici napišu svoje ime na komad papira i stavite ih u posudu iz koje ćete izvlačiti imena. Svatko će izvući jedno ime i toj osobi treba kupiti božićni poklon – ali fora je u tome što imena osoba ostaju tajna, tako da ne znaš od koga si dobio poklon. Elfster ti može pomoći u organizaciji i provedbi Secret Santa 😉

7. DIY pokloni 

DIY pokloni su odlični za tvoj budžet. Nemoj podcijeniti vrijeme i trud uložen u njih, DIY pokloni su jedinstveni i mogu biti 100% personalizirani, tako da – mašti na volju! Iznenadi nekoga od svojih voljenih njihovim najdražim kolačima ili albumom zajedničkih slika! Ukoliko ti nedostaje ideja, potraži inspiraciju ovdje.

Zaključak

Uz ovih 7 savjeta tvoja blagdanska kupnja biti će olakšana, organizirana i stress free. Sjeti se ovih savjeta i sljedeće godine, ali nemoj zaboraviti – Božić je vrijeme darivanja, a najbolji poklon koji možeš pokloniti je ljubav i druženje sa svojim bližnjima!! 









Povezani postovi

Jesmo li na pragu nove prekretnice u ekonomiji?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

[PowerPoint] Kako napraviti savršenu prezentaciju?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

[RAČUNOVODSTVO II] Pogledaj kako se rješava prvi kolokvij (by Štreberaj)

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari