SUPER ŠTREBER

Apple: cijepanje 4 za 1


Marijan Mandić
14/08/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

📚 Što su nas naučili na faksu?

Mnogi studenti muku muče 😫 s kolegijima Poslovne financije i Investicijska analiza. Zaboravi na štrebanje pitalica 😉 Svijet Poslovnih i Investicijske je toliko zanimljiv da se uvijek za neki pojam može naći konkretan primjer, koji ti btw dobro dođe na usmenom 🧑‍🏫. Danas ćemo se baviti aktualnim primjerom cijepanja dionice Applea.

💡 Cijepanje dionica definicija. Cijepanje (ili dijeljenje; eng. stock split)  dionica predstavlja povećanje broja glavnih dionica dioničkog društva. Cijepanje dionica je suprotno od okrupnjivanja dionica.

Kako se cijepaju dionice?

Nije neka velika mudrost. Poduzeće jednostavno odluči svim dioničarima za svaku dionicu dati još određen broj dionica. Npr. 3 za 1 znači da će svaki dioničar za jednu dionicu dobiti još 2 dionice i tako će na kraju imati 3 dionice, a ne jednu.

Kako cijepanje utječe na vrijednost poduzeća?

U teoriji, cijepanje dionica ne bi trebalo utjecati na vrijednost poduzeća. 

Dakle, ako je poduzeće imalo 1.000.000 dionica po 500 kn i provede 2 za 1 split, sada će imati 2.000.000 dionica i očekuje se da će se ona jednostavno krenuti trgovati po 250. Kužiš; i u jednoj i drugoj situaciji ti je tržišna kapitalizacija (eng. market capitalization ili market cap) 500.000.000 kn.

💡 Market cap=number of shares x share price.

Ponavljam: Tako je u teoriji! Čitaj dalje 🤓

Cijepanje dionica - prednosti:

+ Pristupačnost dionice. Manja cijena čini dionicu pristupačnijom za male privatne investitore (aka. retail investors) koji žele kupiti samo jednu, dvije dionice.

+ Niža cijena. Poduzeća ne žele da njihova dionica djeluje precijenjeno. Zato im je nekada draže imati više dionica po manjoj cijeni nego manje dionica po velikoj. Realno gledajući - svejedno je, ali neukom oku može to tako djelovati. A takvih očiju je puno na tržištu, vjeruj mi. 

+ Bolja likvidnost dionice. Dionicom se jednostavno više trguje kada se uključe i mali investitori.

+ Svijetla budućnost. Poduzeće koje cijepa svoje dionice šalje poruku: Sigurni smo da će cijena naše dionice ići samo na gore.

Cijepanje dionica nedostaci:

- Veći troškovi. Budući da se trguje većim brojem dionica, rastu transakcijski troškovi (više love se daje kroz naknade brokerima). Osim toga, cijepanjem dionica nastaju jednokratni troškovi za poduzeće. 

- Nagle promjene cijene dionice. Poduzeće koje se odluči za cijepanje dionica vjerojatno će kod investitora izazvati bikova očekivanja, kao što smo vidjeli na primjeru Applea. Warren Buffet, jedan od najvećih protivnika cijepanja dionica, smatra da su investitori skupina ljudi s relativno racionalnim očekivanjima. Stoga kaže da poduzeća cijepanjem dionica ne bi smjela krojiti očekivanja investitora, a samim time i odluke o investiranju.

-Ljude se navodi na krivi trag. Cijena i vrijednost dionice su dva različita pojma, pa pravim investitorima ovakva promjena u cijeni ne bi trebala promijeniti odluku o ulaganju u poduzeće (kao što je naš David objasnio u Tečaju valuacije poduzeća (btw, provjeri i ostale videose na našem Youtube kanalu). Al opet… nisu svi pogledali Davidov tečaj. “Investitori” su čudne biljke.

👨‍💼Kako to izgleda u praksi?

Apple najavio cijepanje dionica 4 za 1

Apple je krajem prošlog mjeseca objavio kako će 24. kolovoza cijepati dionice 4 za 1.  I gle čuda, investitori su poludjeli od sreće 😆. Na datum objave, cijena dionice Applea 🍏 iznosila je oko 385 dolara, dok se danas dionicom trguje za oko 460 dolara 🤑. Rastu cijene su, osim najave cijepanja dionica, pomogli i rezultati poslovanja koji su nadmašili sva očekivanja 👌.  U Appleu se nadaju da će najnovije cijepanje učiniti njihovu dionicu još pristupačnijom investitorima. 


Izvor

Apple je i dosad cijepao dionice:

  • 2 za 1: 1987, 2000 i 2005.
  • 7 za 1: 2014

Ako nabacimo quick maths 🧮 to bi značilo da netko tko je 1987 imao samo jednu dionicu Applea, krajem ovog mjeseca imao bi ih čak 224 😮.

Utjecaj cijepanja Applea na tržišne indekse

E sad je vrijeme da malo napustimo teoriju. Iako cijepanje dionica ne bi trebalo imati znatnog utjecaja, nije to baš uvijek tako. Cijepanje dionice Applea imat će utjecaj 🗠 na određene tržišne indekse. 

💡Tržišni indeks definicija. Tržišni ili burzovni indeks je pokazatelj koji nam ukazuje na tendencije kretanja određenog tržišta.

Vrste tržišnih indeksa:

  • Cap-weighted (koristi ukupnu tržišnu kapitalizaciju kao ključ koliki udjel dati kojem poduzeću, veća poduzeća 🏭 imaju veći udjel). Primjer: S&P500
  • Price-weighted (koristi cijenu dionice kao ključ koliki udjel dati kojem poduzeću, poduzeća sa skupljim dionicima imaju veći udjel). Primjer: Dow Jones Industrial Average.

Nakon cijepanja 🪓 dionica Applea, broj dionica Applea će se učetverostručiti, a za očekivati je da će cijena dionice pasti oko četiri puta. Kao posljedica, market cap bi trebao ostati nepromijenjen. Stoga cijepanje dionice Applea ne bi trebalo imati pretjeran utjecaj 🤏 na cap-weighted indekse (kao što je S&P 500).

S druge strane, Dow Jones indeks je price-weighted, pa će Appleovo cijepanje dionica promijeniti njegovu strukturu. Očekuje se pad udjela Applea s 11,2 na oko 2,8% unutar indeksa. Tehnološki sektor će tako pasti sa 27,3 na 20,6%. Drugim riječima, Apple 🍏 i tehnološki sektor 🖥️ imat će manji utjecaj 📉 na kretanje DJI. 

Ok, i šta sad?

Postoje određeni (pasivni) investicijski fondovi 💰 koji samo ulažu u dionice u određenom indeksu. To su fondovi sa jako puno para i ono što oni rade može znatno utjecati na tržište. Fondovi koji prate DJI će sada morati početi prodavati dionice Applea kako bi održali isti omjer dionice kao i u DJI indeksu. To će povećati ponudu, što bi se moglo odraziti na pad cijene dionice. 

Suprotno tome, kad retail investori krenu kupovati dionicu, to će povećati potražnju. 

Pa si ti sad misli - što će više utjecati na cijenu? Sharkovi 🦈 (investicijski fondovi) koji se rješavaju dionica ili male ribice 🐟 (retail investori) koji kupuju? 

Ne znam 🤷, ali jedno je sigurno. Cijepanje dionica sigurno nije tako bezazleno kako nas uče na faksu! 😉 










Povezani postovi

[PODCAST#1] Najbolji studenti EFZG-a

EFZG Tips & Tricks | 2 MIN ČITANJA

S bika na medvjeda: Coronavirus case study #1

SUPER ŠTREBER | 3 min MIN ČITANJA

Što radi Financial analyst?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari