EFZG Tips & Tricks

5 stvari koje moraš znati o kolokviju/ispitu iz Poslovne statistike


David Rey Hudeček
03/11/2018
Vrijeme čitanja: 3 min

Sad kad si već na pola puta do diplome, ne treba ti nikakav novi uteg oko vrata, pa tako ni poslovna statistika. Poslovna statistika je poznata po tome što na kolokviju/ispitu dolaze zadaci različiti od onih koje ste radili na seminarima. Zato smo ti pripremili 3 primjera kolokvija s objašnjenjima i rješenjima. Izdvoji par minuta i u nastavku pročitaj što je to što moraš znati kako bi si maksimalno olakšao polaganje ovog prekrasnog kolegija.


1. Kako izgleda kolokvij/ispit – struktura?

Za razliku od statistike s prve godine, struktura ispita je nešto drugačija. Ovako to izgleda:

  • tri kraća zadatka, s maksimalno 3-4 podzadataka kraj kojih će ti pisati koliko svaki od njih nosi bodova
  • nekoliko kratkih teorijskih zadataka (3-4) na zaokruživanje, što čini cca 10% kolokvija/ispita

Za prolaz ti je potrebno 50% od ukupno riješenog kolokvija/ispita, i ne moraš započeti svaki zadatak za prolaznu ocjenu kao što je to bilo na prvoj godini. Usmeni ispit imaš samo kod profesorice Draženke Čizmić, i po novom taj usmeni je putem kolokvija pismeni usmeni, dok je putem ispita ipak onaj klasični, usmeno-usmeni. Kod drugih profesora je to samo formalnost, odnosno upis ocjena. Također, ne moraš nositi arak trgovačkog papira s obzirom da sve pišeš na ispit koji dobiješ. Budi oprezan, na papiru nema baš previše mjesta, pa imaj na umu da se od tebe ne traže neko veliko raspisivanja formula, proširenje tablica i slično. Od tebe se ukratko traži da prepoznaš formulu, pronađeš međurezultat iz neke tablice ili grafa i uvrstiš u formulu te lijepo to interpretiraš. Jako veliki naglasak u poslovnoj statistici je upravo na interpretaciji rezultata, jer to i je poanta poslovne statistike, objasniti menadžeru što zapravo znači to što si izračunao. „It makes sense!“

 

2. Vrijeme na kolokviju/ispitu

Ako ste se osjećali komotno na prvoj godini, kada ste 90 minuta rješavali kolokvij, a 120 minuta ispit, ovdje je potpuno drugačija situacija. Kolokvij traje 45 minuta, a ispit 60 minuta, što znači da ako nisi potpuno spreman i upućen, nemaš baš previše manevarskog prostora da se provučeš kroz ovaj ispit. Upravo zato ti preporučamo da formule nabaviš u startu te da ih koristiš redovito na vježbama, kako bi mogao zapamtiti stranice na kojima je najveći promet s formulama. Npr, 90% formula za 1. zadatak iz kolokvija nalazit će se na stranicama 3, 5, 8 i 10. Dobro poznavanje formula ti pomaže pri brzini. „Trust me!“ Za tebe smo pripremili 3 primjera prvog kolokvija s objašnjenjima i rješenjima.


3. Less is more

Postoje najčešći tipovi zadataka koji se redovito ponavljaju na kolokvijima, a neke ću ti navesti, dok ćeš neke moći vidjeti iz prve ruke kada skineš naše primjere kolokvija iz poslovne statistike.

  • Prvi zadatak - zadaci kao što su ispisi u obliku excel tablice s deskriptivnim podacima, pa moraš tablicu popuniti do kraja, ili imaš dva box plot dijagrama nekih fiktivnih poduzeća koja moraš usporediti i sl.
  • Drugi zadatak - najčešći tipovi zadataka su tablice kontingence i zadaci iz područja analiza portfelja
  • Treći zadatak - testiranje hipoteza dviju populacija (rjeđe jedne populacije). Tu ćeš imati testiranje o razlikama varijanci dviju populacija ili o razlikama dviju aritmetičkih sredina populacija

Trebaš pomoć u učenju Poslovne statistike? Upiši instrukcije.

 

4. Engleski nazivi pokazatelja

S obzirom da su gotovo svi zadaci iz kolokvija/ispita izrađeni u nekom statističkom programu (E-Views, Stata i sl.) imat ćeš tablice s engleskim nazivljima statističkih pokazatelja. Ako ti se dogodi da ne znaš što neki pokazatelj znači na hrvatskom, pravac na 59. stranicu u formulama gdje se nalazi prijevod statističkih pokazatelja prema poglavljima. ***ako formule nisi posudio u knjižnici ili od frenda koji je prošle godine polagao, velika je vjerojatnost da ćeš morati kupiti formule. Problem je što se formule i knjiga ne prodaju odvojeno (postoje glasine da u Importaneu postoji dućan koji ih prodaje odvojeno, ali ne znam iz prve ruke).


5. Možeš koristiti knjigu na kolokviju/ispitu

Dobro pazi! Iako knjigu smiješ imati, ne preporučujem ti ju ako nisi otprije upoznat s njom. Samo će ti odmoći jer nećeš znati gdje tražiti ono što te zanima. Izgubit ćeš puno vremena, koje je izuzetno dragocjeno, a nećeš puno dobiti s ta 2-3 boda koja uspiješ možda pronaći. To bi bilo sve što trebaš znati, a sad se baci na učenje! Sretno :)









Povezani postovi

🤓 [Ukrajina 2022] Juriš na banke - Sberbank

SUPER ŠTREBER | 4 MIN ČITANJA

Kako brže i lakše pamtiti

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

10 filmova koje mora pogledati svaki ekonomist

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari