Smart Study

5 pogrešaka koje vode do 8. izlaska na poslovne

David Rey Hudeček
10/11/2014
Vrijeme čitanja: 3 min

Gledajući stotine studenata kako se muče s poslovnim financijama, uvidjeli smo da mnogi konstantno ponavljaju iste pogreške. Pogledajte koje su to i ako se prepoznate, pod hitno ih ispravite.


1. Osnove matematike, statistike i računovodstva U gradivu poslovnih se pretpostavlja da imate dobro predznanje iz matematike, statistike i računovodstva. To znači da vam pojmovi poput bilance, dugotrajna i kratkotrajna imovina, kapital, vlasnička glavnica, RDGa. varijance, kovarijance, koeficijenta korelacije… moraju biti savršeno jasni. Isto tako, od vas se očekuje da imate dobro poznavanje osnova matematike, a to znači dobro baratanje jednadžbama, postotcima, dvojnim razlomcima... Ako ti nešto od navedenog šteka, svakako prvo to nauči!

2. Pao sam za jedan bod iz teorije. Dragi moji, koliko god okrutno da zvučalo, niste pali za 1 nego za 21 bod. Sa standardnim rezultatom iz poslovnih - 19 teorija i 39 zadaci - dalje ste od polaganja ispita nego što možete zamisliti. Budimo realni. U tih 19 bodova imate barem 5 bodova kojih ste pogodili, a s takvim znanjem se nećete baš najbolje provesti na usmenom.

3. Ponavljanje krivih stvari rok za rokom Zagonetka: Izađeš 5 puta na ispit i učiš iz pitalica. 4 puta padneš i 5 put jedva prođeš. Dođeš na usmeni, i --- PAD. Iz čega ćeš učiti za sljedeći rok? Hmm… pitalice + pročitat rozu skriptu jednom. Nemojte biti uporni. Ako nešto provjereno ne funkcionira 5 puta, zašto ne probate neki drugi način?

4. 12 kila materijala Zvuči poznato? 13 bilježnica sa zadacima, 3 knjige, 10 skripti i bezbroj papira za koje nisi ni siguran jesu li iz poslovnih financija. Od toga je dio materijala od sestre koja je to studirala pred 8 godina, pa kada vidiš zadatak sa zamjenom stroja panično zoveš sve prijatelje da ti ne znaš kako se to računa. Nemojte trošiti sate i sate na odabir literature. Za zadatke vam trebaju vježbe sa seminara, a za teoriju knjiga, jedna skripta i pokoja pitalica da provjerite znanje.

5. Zona ugode Već 28 put se tjeraš da počneš učiti poslovne. Lijepo sjedneš uzmeš zadatke i kreneš od prijelomnih točaka. Iako ih već znaš napamet. Onda malo uzmeš rozi marker, pa pofarbaš naslove, žutim rezultate, a zelenim postupak. I tako prođe dva sata. To je to za danas. Sutra si u gužvi, preksutra je subota, pa ko će u nedjelju učiti i eto nam ponedjeljka. Ajmo – otvorimo lijepo prijelomne točke i idemo iz početka da se prisjetimo. I tako u krug, dok ne shvatiš da nisi ništa naučio, pa odjaviš ispit. Ako znaš – znaš… idi dalje, posveti više vremena onome što ne znaš. I da – 70% vremena UČI TEORIJU a 30% zadatke.
Komentari