EFZG Tips & Tricks

Zbog čega studenti padaju Poslovne financije


David Rey Hudeček
21/10/2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Gledajući stotine studenata kako se muče s poslovnim financijama, uvidjeli smo da mnogi konstantno ponavljaju iste pogreške. 🤔 Pogledajte koje su to i ako se prepoznate, pod hitno ih ispravite! 👇


1. Osnove matematike, statistike i računovodstva

U gradivu poslovnih se pretpostavlja da imate dobro predznanje iz matematike, statistike i računovodstva. 🤓

To znači da vam pojmovi poput bilance, dugotrajna i kratkotrajna imovina, kapital, vlasnička glavnica, RDGa. varijance, kovarijance, koeficijenta korelacije… moraju biti savršeno jasni. 🔮 

Isto tako, od vas se očekuje da imate dobro poznavanje osnova matematike, a to znači dobro baratanje jednadžbama, postotcima, dvojnim razlomcima... Ako ti nešto od navedenog šteka, svakako prvo to nauči! 


2. Pao sam za jedan bod iz teorije. ♾️

Dragi moji, koliko god okrutno da zvučalo, niste pali za 1 nego za 21 bod. 🤥 

Sa standardnim rezultatom iz poslovnih - 19 teorija i 39 zadaci - dalje ste od polaganja ispita nego što možete zamisliti. Budimo realni. U tih 19 bodova imate barem 5 bodova kojih ste pogodili, a s takvim znanjem se nećete baš najbolje provesti na usmenom. 😬


3. Ponavljanje krivih stvari rok za rokom

Zagonetka: Izađeš 5 puta na ispit i učiš iz pitalica. 

4 puta padneš i 5 put jedva prođeš. Dođeš na usmeni, i --- PAD. 

Iz čega ćeš učiti za sljedeći rok? Hmm… pitalice + pročitat rozu skriptu jednom? 🤔 Nemojte biti uporni. Ako nešto provjereno ne funkcionira 5 puta, zašto ne probate neki drugi način? Najtoplija preporuka, upiši instrukcije u Štreberaju!


4. 12 kila materijala 🏋️

Zvuči poznato? 13 bilježnica sa zadacima, 3 knjige, 10 skripti i bezbroj papira za koje nisi ni siguran jesu li iz poslovnih financija. 

Od toga je dio materijala od sestre koja je to studirala prije 8 godina, pa kada vidiš zadatak sa zamjenom stroja panično zoveš sve prijatelje da ti ne znaš kako se to računa. 

Nemojte trošiti sate i sate na odabir literature. Za zadatke vam trebaju vježbe sa seminara, a za teoriju knjiga, Štreberaj skripta i pitalice za provjeru znanja.


5. Zona ugode 

Već 28. put se tjeraš da počneš učiti poslovne. 🥴 

Lijepo sjedneš uzmeš zadatke i kreneš od prijelomnih točaka. Iako ih već znaš napamet. Onda malo uzmeš rozi marker, pa pofarbaš naslove, žutim rezultate, a zelenim postupak. I tako prođe dva sata. To je to za danas. Sutra si u gužvi, preksutra je subota, pa ko će u nedjelju učiti i eto nam ponedjeljka. 

Ajmo – otvorimo lijepo prijelomne točke i idemo iz početka da se prisjetimo. I tako u krug, dok ne shvatiš da nisi ništa naučio, pa odjaviš ispit. Ako znaš – znaš… idi dalje, posveti više vremena onome što ne znaš.

 I da – 70% vremena UČI TEORIJU, a 30% zadatke.










Povezani postovi

Koronavirus vol.1- Made in China

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA

Štreberaj dijeli BESPLATNE instrukcije ako Hrvatska osvoji SP 2022.! 🙌

SUPER ŠTREBER | 1 MIN ČITANJA

Kada početi učiti za ljetni ispitni rok?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari