Smart Study

5 knjiga koje Bill Gates želi da pročitaš ovog ljeta


David Rey Hudeček
12/07/2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Kao i svake godine, Bill Gates je opet objavio popis knjiga koje ti preporučuje da pročitaš ovog ljeta. 📚 Kao što nam je svima i više nego jasno, ove godine se više-manje sve vrtilo oko korone. Zato njegova lista za ovu godinu uključuje svašta nešto; od romana, pa sve do živopisne povijesti i ekonomske teorije, kako bi si malo odvratili pozornost od cjelokupnog koronasranja. 💩

Popis knjiga za pročitati ovo ljeto 📋

  1. Dr. Edith Eva Eger - “The Choice”. 📒 

Ova knjiga govori o svim teškim trenucima i užasima koje je spisateljica preživjela u Auschwitzu tijekom Drugog svjetskog rata, kao i o njenom kasnijem životu u SAD-u kao terapeut. Knjiga jednim dijelom predstavlja memoar, a drugim je dijelom vodič za prolaženje trauma. “Nadam se da će Vam ova knjiga pružiti utjehu u ovim izazovnim vremenima”, rekao je Gates.

  1. David Mitchell - “Cloud Atlas”. 📕

Ovaj roman iz 2004. godine predstavlja zamršeno isprepletenu priču 6 različitih priča koje su smještene u različita vremena i mjesta. Gates je izjavio da “Mitchell radi tako sjajan posao hvatanja različitih svjetova i unutarnjih glasova likova, koje nisam htio prestati čitati”. Na kraju, Gates zaključuje “Ovo je sjajna priča o ljudskoj prirodi i ljudskim vrijednostima - o stvarima koje se mijenjaju i onima koje se ne mijenjaju, stotinama ili čak tisućama godina. Više o knjizi pročitaj ovdje.

  1. Robert Iger - “The Ride od a Lifetime”. 📗

Ovu ne-fikcijsku knjigu napisao je bivši izvršni direktor Disneyja, te ona vodi čitatelja kroz neke nezaboravne godine tvrtke, uključujući i akviziciju Pixara, Lucasfilma, Marvela itd. “Mislim da će svatko uživati u ovoj knjizi”, kaže Gates, “bilo da ih zanima poslovni uvid ili samo žele pročitati dobru knjigu napisanu od strane skromnog čovjeka koji se uspinjao korporacijskim ljestvicama, da bi uspješno vodio jednu od najvećih svjetskih kompanija.”

  1. John M. Barry - “The Great Influenza”. 📘

Bill Gates kaže kako se puno toga o trenutnoj situaciji može naučiti iz pandemije gripe 1918. - A puno toga o toj pandemiji zabilježeno je u ovoj knjizi iz 2004. godine. Ovdje pročitaj njegov osvrt na knjigu.



5. Abhijit Banerjee i Esther Duflo - “Good Economics for Hard Times” 📙

Knjiga “Good Economics and Hard Times” osvrnula se na “rasprave o politici, na koje se obraća toliko puno pažnje u bogatim zemljama”. Gates je istaknuo kako je ovaj bračni par u knjizi pokazao odličnu sposobnost u slaganju i objašnjavanju činjenica iza spornih tema poput imigracije, nejednakosti i trgovine. Rekao je kako njihova istraživanja nisu teška znanost, poput fizike ili kemije - ali su vrlo korisna.









Povezani postovi

Studentske udruge na EFZG-u - Koju odabrati?

EFZG savjeti | 6 MIN ČITANJA

[ToolDay] Mapiranje iskustva korisnika

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

[PowerPoint] Kako napraviti savršenu prezentaciju?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari