Smart Study

5 ključnih razlika između Računovodstva 1 i Računovodstva 2


Antonina Posarić
22/03/2022
Vrijeme čitanja: 3 min

SAŽETAK 📃

Prije je bilo samo jedno Računovodstvo koje se s integriranim studijem izmijenilo i pretvorilo u Računovodstvo 1 i Računovodstvo 2. Kad pitaš starije kolege neke infose oni najčešće odgovore "ma to ti je isto kao jedinica samo s PDV-om." To je istina i jedna je od 5 ključnih razlika između RAČ1 i RAČ2, a koje su još preostale četiri - pročitaj u nastavku ovog blog posta. 

1. Količina gradiva 

U Računovodstvu 2 te čeka puno više gradiva nego što je bilo u Računovodstvu 1. Više teorije, više zadataka i puno više detalja na koja trebaš paziti. Svakako ti savjetujem da obavezno startaš odmah s učenjem jer će ti se jako brzo to sve nagomilati i nećeš moći više uhvatiti ritam.

2. Težina poslovnih promjena 

U Računovodstvu 1 su se radila neka osnovna knjiženja i nije ih bilo puno pa je otprilike bilo i jasno što te čeka u kolokviju/ispitu. U Računovodstvu 2 se priča proširuje na puno složenija knjiženja popraćena hrpom računovodstvenih pravila koja trebaš imati u malom prstu da bi mogao točno proknjižiti zadanu poslovnu promjenu.

P.S. nemoj se iznenaditi ako u dvojci vidiš nešto drugačije knjiženje nekolicine poslovnih promjena iz Računovodstva 1, jer smo tada bili zažmirili na potpunu ispravnost knjiženja.

3. Kontni plan

Neizostavni dodatak Računovodstvu 2 bez kojeg ne možeš položiti ovaj kolegij je kontni plan. U Računovodstvu 1 je bilo dovoljno pisati nazive iznad T-konta kod knjiženja poslovnih promjena, a u Računovodstvu 2 treba još u pomoć kontnog plana pronaći i točnu šifru (brojček) koja ide uz naziv konta. 

Ništa strašno ako uz dovoljno vježbe poradiš na brzini pretraživanja, u suprotnom te može koštati i prolaza. Primjerak kontnog plana besplatno možeš nabaviti ovdje.

4. PDV

U Računovodstvu 1 smo sva knjiženja primljenih i izdanih računa radili bez poreza na dodanu vrijednost (PDV-a). U Računovodstvu 2 se odmah u prvim zadacima seminarskih vježbi pojavljuje PDV i postaje uobičajeno knjiženje kroz većinu vježbi. Budi bez brige, nije ništa strašno i jako brzo ćeš se uhodati.

5. Izrada kalkulacija (puno tablica)

Kalkulacije su dio gradiva 2. kolokvija u Računovodstvu 2 i nešto što se uopće nije spominjalo u Računovodstvu 1. Radi se o različitim vrstama kalkulacija cijena proizvoda, a najčešće predstavljaju problem jer ih je ukupno 7 i sve ih trebaš znati jer ti se može bilo koja od njih pojaviti u ispitu/kolokviju. 


Sve u svemu, na Računovodstvu 2 te čeka dosta toga novoga, ali nemoj se preplašiti - nije ništa prestrašno i sve se da naučiti. Samo je bitno da kreneš učiti od starta.

Više o tome kako izgleda ispit iz Računovodstvu 2 možeš poslušati ovdje. 📹

Ako nikako nećeš kontati ta konta, upiši instrukcije u Štreberaju. Riješit’ ćemo! 🤓









Povezani postovi

Kada početi učiti za ljetni ispitni rok?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Koja je razlika između kolegija Računovodstvo i Računovodstvo I

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Niskim kamatama protiv koronakrize

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA



Komentari