EFZG Tips & Tricks

10 filmova koje mora pogledati svaki ekonomist


David Rey Hudeček
30/10/2020
Vrijeme čitanja: 3 min


Došla je nova epizoda Peaky Blinders ili još gore... Novi GOT koji vrišti: ''Pogledaj me!!!''. Znamo, znamo... Ali ove filmove se isplati pogledati. 

Navedeni filmovi, osim što su zabavni su i edukativni, pružaju ti pogled na svijet ekonomije u praksi, uče te o ekonomskoj povijesti, krizama i pojmovima koji se upotrebljavaju u svakodnevnom životu jednog ekonomista.

Ako ne skužiš neki od ovih filmova možda ti trebaju instrukcije. 😁


1. CRNI PONEDJELJAK (MARGIN CALL)

Crni ponedjeljak je kolokvijalni naziv za događanja na New York Stock Exchange 19. listopada 1987. Tada je zabilježen rekordni pad vrijednosti dionica. Po tome je nazvan ovaj film, a radi se o financijskoj krizi koja je nastupila 2007. godine. 

Radnja se vrti oko ključnih ljudi u investicijskoj banci, tijekom 24 sata, u početku financijskog kolapsa. Izvrstan prikaz bankarske pohlepe, društvene neodgovornosti i spremnosti na ugrožavanje cijelog svjetskog tržišta kapitala. 

Izvor: IMDb


2. DR. STRANGELOVE

Dr. Strangelove je američko-britanski film u žanru političke satire i crne komedije snimljen 1964. godine. U filmu se prikazuju političke i ekonomske intrige vezane za Hladni rat i strah od nuklearnog sukoba između SSSR-a i SAD-a. 

Inspiracija za lik Dr. Strangelove-a je poznati matematičar i osnivač moderne teorije igara, John von Neumann. Ovaj film Stanleya Kubicka može se pohvaliti visokom ocjenom na IMDb-u, čak 8,5.


3. OKLADA STOLJEĆA (THE BIG SHORT)

Oklada stoljeća je drama po istinitoj priči o nekoliko izuzetno vještih investitora koji su u razdoblju od 2007. do 2010. iskoristili situaciju stalnoga rasta cijena nekretnina i stvaranja velikoga broja hipoteka te su bogatstvo stekli nepopularnim, proračunatim klađenjem na financijski raspad. 

Višestruke nominacije za Oscara, Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling i Brad Pitt u ulogama bi te trebali namamiti da pogledaš ovaj izvrstan film!

  

Izvor: IMDb

4. Unutarnja pljačka (Inside job)

Unutarnja pljačka je dokumentarni film Charlesa Fergusona, s Mattom Damonom u glavnoj ulozi, u kojem rasvjetljava pitanje globalne financijske krize. 

Film je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film, a svoju priču gradi kroz razgovore s piscima, bankovnim dužnosnicima, ministrima vlade pa čak i psihoterapeutom, koji govori o kulturi poticajnoj za nastajanje ponašanja u stilu Gordona Gekka, simbola beskrupuloznih zlikovaca u poslovnom svijetu. 



 Izvor: IMDb 


5. Mr. Hulahoop

Ovaj izvrstan film braće Coen iz 1994. objedinjuje komediju, dramu i fantastiku. 

Na humorističan način prikazuje poslovni svijet pedesetih godina u New Yorku, kada čelnik industrijskog giganta, na jednom sastanku iznenada izvrši samoubojstvo. Njegov potpredsjednik dolazi na sjajnu zamisao kako da preuzme kontrolu nad tvrtkom - izazvat će pad dionica na burzi i tako ih jeftino pokupovati.


6. VUK S WALL STREETA

Ovaj film Martin Scorsesea je opća kultura opće kulture. Vuk s Wall Streeta s odličnim Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi miljenik je mnogih filmoljubaca. 

Temeljen na istinitoj priči, film predstavlja život Jordana Belforta, intrigantnog burzovnog mešetara, od njegova uspona na burzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog s kriminalom i korupcijom.

Izvor: IMDb


7. WALL STREET

Wall Street je Oscarom nagrađen film iz 1987. godine s popularnim Charliem Sheenom i Michaelom Douglasom u glavnim ulogama. 

Radnja filma uključuje mladog i ambicioznog burzovnog mešetara koji čini sve kako bi dospio na vrh poslovnog carstva. U isto vrijeme se nalazi u moralnoj bitci s vlastitom mračnom stranom. Moto ovog filma je: ''Pohlepa je dobra''.


8. GENIJALNI UM (A BEAUTIFUL MIND)

S visokom ocjenom od 8,2 na IMDb-u ovaj film je jedan od naših glavnih favorita na ovoj listi.  Dobitnik je mnogih nagrada pa tako i Oscara za najboljeg glumca, najboljeg redatelja, Zlatnih globusa... 

Genijalni um je biografski film o hendikepiranom geniju. Heroj filma je nobelovac John Forbes Nash Jr., matematički genij iz Virginije koji je još kao student na Princetonu razvio teoriju regulativne dinamike koja je presudno utjecala na suvremenu ekonomiju i evolucijske teorije. 


 Izvor: IMDb


9. IGRA POBJEDNIKA (MONEYBALL)

Igra pobjednika je američka biografska humoristična drama koju je režirao Bennett Miller, a u kojem su glavne uloge ostvarili Brad Pitt, Chris Pratt i Philip Seymour Hoffman. Film je napravljen po istoimenoj knjizi iz 2003. godine.  Igra pobjednika jedan je od najbolje ocijenjenih filmova 2011. godine. 

Film je temeljen na istinitoj priči o Billyju Beaneu, generalnom menadžeru bejzbolskog kluba Oakland Athletics i njegovom pokušaju da napravi pravu natjecateljsku momčad unatoč ogromnim financijskom problemima.


10. DOUŠNIK (THE INFORMANT!)

Ovaj film je drama, komedija i triler. Fantastična i veoma bizarna priča koja uključuje jednog čovjeka u koncept  megalomanske internacionalne korporativne zavjere, korupcije, prevare i izdaje. 

Ovo je istinita priča o doktoru znanosti Marku Whitacreu koji se ranih 90-tih godina prošlog stoljeća vrlo brzo uspinjao na hijerarhijskoj ljestvici jedne tvrtke. Ovaj bipolarni junak  saznaje da tvrtka kojoj je privržen namješta svoje vlastite taktike i na taj način postaje najistaknutiji izvršni direktor koji se ikada okrenuo protiv svog poslodavca u američkoj povijesti. 


Navodno se ova materija divno slaže s kokicama i hladnim zimskim satima! 

Uživaj.










Povezani postovi

Što radi Marketing analyst?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Kako izgleda online nastava na EFZGu?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Financijska poluga i kako ju ne koristiti?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA



Komentari